Vzdušje po kronometru, kjer so iz slovenskega tabora prišle informacije, da je Roglič celo v igri za kolajno, je bilo sproščujoče, ne preveč adrenalinsko. Po desetih kilometrih, v katere se je nekdanji smučarski skakalec po svojih besedah zagnal malce prehitro, je imel podoben čas kot prvi favorit, Britanec Christopher Froome. Kasneje je Roglič v nasprotju s Froomom popustil, a je z desetim mestom izenačil najboljšo slovensko uvrstitev v tej disciplini, ki jo je pred štirimi leti v Londonu dosegel Jani Brajkovič.

Cancellara je pokazal svoje velemojstrstvo ter prepričljivo ugnal prva favorita, Nizozemca Toma Domoulina in Frooma. 35-letni Švicar se je po drugi zlati kolajni, prvo je osvojil pred osmimi leti v Pekingu, na najlepši način poslovil od tekmovalnega kolesarstva. Kronometer je bil težak, po mnenju strokovnjakov najbolj pisan na kožo Froomu. »Cancellara je v zadnji eri kolesarstva dokazal, da je številka 1. To je včeraj potrdil na svojstven način,« se je Švicarjevega uspeha veselil slovenski selektor Gorazd Štangelj.

Peti dan iger je vreme pokazalo zobe. Kolesarji so med 54-kilometrsko preizkušnjo doživljali pravi vremenski špricar, tako da televizijski posnetki niso bili tako pristni kot na sobotni cestni preizkušnji. Moški in ženski kronometer, ki ga je tretjič zapored dobila 42-letna Američanka Kristin Armstrong, sta potekala v okolici prekrasnih peščenih plaž, ki po lepoti ne zaostajajo za Ipanemo in Copacabano, a so precej manj opevane. Izkazalo se je, da so bile razmere na težkem kronometru vendarle regularne, Roglič pa je priznal, da mu bolj ustreza dirkanje v takšnih razmerah kot v vročini. Roglič je šele drugič v življenju vozil kronometer, daljši od 40 km. Po koncu je priznal, da mu je zmanjkalo nekaj izkušenj, težavo pa je imel tudi zato, ker je po 20 kilometrih izgubil radijsko povezavo z ekipo, tako da je bil večji del kronometra prepuščen sam sebi.

»Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Dosegel sem, kar smo pričakovali in si želeli. Ničesar si ne očitam, od sebe sem dal svoj maksimum. Morda sem le nekoliko prehitro začel,« je svoj olimpijski debi ocenil Primož Roglič. Ozrl se je tudi v kolesarsko prihodnost: »Moja želja je, da bi bil univerzalni kolesar. Zavedam se, da bom težko posegel po samem vrhu v kronometru, a je to nedvomno disciplina, ki mi leži in v kateri bom skušal doseči še kakšno odmevno etapno uvrstitev.« Pravi, da je letošnje svetovno prvenstvo v Katarju prepozno, da bi se nanj posebno pripravljal.

Z Rogličevim nastopom je bil zadovoljen tudi reprezentančni selektor Gorazd Štangelj: »Primož je pokazal odlično vožnjo. Tehnično je bil skoraj dovršen. V težkih razmerah se je približal idealnim linijam. O kolajni smo sanjali, nismo pa je pričakovali. Verjamem, da bo Primož na podlagi olimpijske izkušnje pridobil samozavest in zaupal vase, da bo lahko posegel po še vidnejših uvrstitvah.«