Kaj imajo skupnega Giorgio Armani, Ralph Lauren, Stella McCartney, Lacoste in H&M? Vsi so zaslužni za uradne uniforme športnikov svojih držav, ki se bodo v defileju kot na globalni modni reviji razkazali ob odprtju olimpijskih iger v Riu. Američani bodo oblečeni v polo majice Ralpha Laurena, medtem ko bodo italijanski športniki že na tretjih olimpijskih igrah zapored odeti v obleke Giorgia Armanija, saj so imeli njegova oblačila tudi na olimpijskih igrah v Londonu pred štirimi leti in na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Britanci bodo oblečeni v kreacije Stelle McCartney, ki je oblikovala tudi oblačila britanskih športnikov na londonskih olimpijskih igrah. Prav na podlagi te izkušnje in odzivov športnikov so nastali novi dresi in oblačila, za katere meni, da bodo »britanskim športnikom dali občutek, da so prvaki«.

Na paradnega konja svoje tekstilne industrije so stavili tudi Švedi. Njihovim športnikom so oblačila oblikovali kje drugje kot v H&M. Seveda so motiv olimpijskih oblačil navdahnili tudi njihovo letošnjo poletno kolekcijo. Pri vsem tem je najbolj intrigantno, da so za obraz kolekcije izbrali Caitlyn Jenner, ki je bila kot Bruce Jenner dobitnica zlate olimpijske medalje v deseteroboju leta 1976 na igrah v Montrealu. Jennerjeva je bolj kot športnica zdaj slavna kot oče oziroma očim starlet klana Jenner-Kardashian, še bolj pa po svoji spremembi spola, ki jo je uradno razkrila lani.

Iranci kot radirke pelikan

Toda niso vsa oblačila športnikov deležna medijske pozornosti zaradi slovitih modnih oblikovalcev. Nekatera so povzročile pravi val zgražanja. Tako so v Gruziji ogorčeni državljani začeli podpisovati peticijo proti opravi njihove olimpijske reprezentance. Še posebno jih je razjezila ženska obleka za otvoritveno slovesnost, ki jo je navdihnila tradicionalna gruzijska noša. Tako bodo športnice oblečene v dolge bele obleke z rdečimi suknjami in malo čepico. Gruzijci so prepričani, da to ni sodobno športno oblačilo, temveč zastarel gledališki kostum.

Z veliko več humorja so se svojih uradnih športnih uniform lotili Iranci. Medtem ko je športni del oblačil zadovoljiv, jih je nasmejala uradna obleka za slovesnosti, ki je kombinacija svetlo modre in oranžne barve v stilu suknjičev iz časa kitajske kulturne revolucije. Iranci so na medmrežju nemudoma objavili nekaj zabavnih montaž, denimo primerjavo med iransko olimpijsko obleko in radirko pelikan ter navdihom za nove modne smernice modro-oranžnih suknjičev, ki ga bosta začela Angelina Jolie in Brad Pitt, namigujejo pa tudi, da je »odgovornost za obupen dizajn prevzel IS«. Iranski olimpijski uradniki so že sporočili, da bodo uradne uniforme malce spremenili.

Nekatere reprezentance pa so raje kot na modno oblikovanje stavile na zdravje športnikov. Tako bodo športniki iz Južne Koreje nosili oblačila, ki jih bodo ščitila pred virusom zika. Prepojene bodo z repelentom, vse pa imajo tudi dolge hlačnice in dolge rokave.

Repelent na obleki še zdaleč ni edina tehnoinovacija, ki jo bo mogoče videti na opravah športnikov v Riu. Atleti, ki bodo oblečeni v Nikove drese, bodo opremljeni s tehnologijo aeroblade, ki povečuje aerodinamičnost. Kopalke speedo LZR race X suit so sešite z lasersko tehnologijo, tako da nimajo grobih šivov in v vodi tvorijo manj upora, poleg tega pa se popolnoma prilegajo telesu športnika. Za deseterobojce so iznašli posebno hladilno čepico, ki ima v notranjosti hladno vodo.