Tri na treh ali pet na šestih. To je izkupiček zmag slovenskih športnih plezalcev v letošnji sezoni svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Na tretji tekmi v francoskem Briançonu je v ženski konkurenci še tretjič zapored vse pokorila komaj sedemnajstletna Janja Garnbret, v moški konkurenci pa je drugič letos na najvišji stopnički stal 22-letni Domen Škofic. Tako so slovenski plezalci dosegli drugo dvojno zmago v zgodovini po Chamonixu 12. julija letos.

»Smer je bila enkratna in ravno prav težka. Med smerjo sem zelo uživala ne glede na to, da so bili oprimki vlažni, stena pa na nekaterih delih mokra. Čeprav mi je dva oprimka pod vrhom zmanjkalo časa, sem se še vseeno veselila neuradnega vrha. Zmaga pa je še boljša, ker nama je z Domnom ponovno uspelo skupaj stati na najvišji stopnički,« je po vnovični zmagi žarela od sreče Janja Garnbret, ki je bila najboljša že v kvalifikacijah. Plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je trenutno na petem mestu svetovne lestvice, ki upošteva rezultate zadnjih 365 dni, v katerih je Garnbretova na svetovnem pokalu tekmovala le petkrat. Trikrat v sezoni 2016 in dvakrat v preteklem letu.

Moški finale je bil zaradi močnega deževja prestavljen na pozno sobotno večerno uro, a Domna Škofica to ni zmedlo. Radovljičan je zmagal tretjič v karieri. »Čeprav nama je z Janjo uspelo že v Chamonixu, se mi zdi vse skupaj ponovno neverjetno. Po katastrofi v Villarsu mi je uspelo sestaviti vrhunsko plezanje. V finalni smeri sem skoraj padel po nekaj gibih, ko sem brezglavo lovil oprimek in skoraj zgrešil. Zaradi tega sem do kapnika na koncu strehe plezal izjemno zategnjeno, tam pa sem se lahko ponovno zbral in zaključil tako, kot je treba,« je finalno plezanje opisal Domen Škofic, ki je bil na drugi tekmi 13.

»Za nami je odlična tekma v zelo težkih razmerah, saj do zadnjega trenutka nismo vedeli, ali bo zaradi dežja sploh izpeljana. Sicer bi odpoved finala avtomatsko pomenila dvojno zmagoslavje za Slovenijo, saj sta Janja in Domen vodila že po polfinalu, a so tekmovalci želeli pošten boj v finalu,« je bil razumljivo zadovoljen tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Drugi slovenski finalist Urban Primožič, ki je šele drugič v karieri nastopil v finalu, je bil sedmi, pri dekletih je Tjaša Kalan zasedla 17. mesto, Rebeka Kamin pa 24.