Osrednja točka na dnevnem redu sredine seje nadzornega sveta Save Re je dolgo pričakovano revizijsko poročilo Delloite Slovenija o domnevno spornem nakupu poslovne stavbe ACH, isti dan pa naj bi sklicali tudi skupščino delničarjev. Po naših informacijah za zdaj na dnevnem redu ni točke o razrešitvi prvega moža zavarovalnice Zvonka Ivanušiča, res pa je, da lahko njeno uvrstitev zahtevajo na seji.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi namreč želel predsednik nadzornega sveta Save Re Branko Tomažič predlog o razrešitvi Ivanušiča uvrstiti že na prejšnjo sejo nadzornikov, ki je bila kasneje odpovedana oziroma je po naših informacijah potekala zgolj neformalno brez kakršnega koli zapisnika.

Kot je znano, je Tomažič v zelo dobrih odnosih s predsednikom uprave Modre zavarovalnice Borutom Jamnikom, ki ima skupaj s finančnimi skladi v Savi Re okoli 7-odstotni delež. Nekateri naši viri pravijo, da je želel Jamnik – menda kar prek prvega moža Agrokorja Ivice Todorića – priti do sestanka z Antejem Vlahovićem, lastnikom rovinjske Adris Grupe, ki obvladuje vodilno hrvaško zavarovalnico Croatia osiguranje. Hrvatje pa so tudi že nekaj manj kot 20-odstotni lastnik Save Re in bi se radi v njej še okrepili. Namen tega sestanka naj bi bil, da Jamnik in Vlahović stopita skupaj proti Ivanušiču.

V Adris Grupi na naša vprašanja, ali je Jamnik res poskušal priti do Vlahovića in ali mu je to uspelo, niso želeli odgovoriti. Domnevnega poskusa niso zanikali, pač pa so zapisali: »Špekulacij ne komentiramo.« Navedli so še: »Smo odgovorna družba in investitor, ki pri svojem delu spoštuje zakone in predpise pa tudi dobro poslovno prakso.«

Tudi Borut Jamnik na naša konkretna vprašanja ni želel odgovoriti. Ta so ga razburila, v daljšem pogovoru pa nam je uradno dejal le: »Pri takšnih lažeh se je treba vprašati, kdo jih širi in zakaj ter kdo jih za to plačuje.«

Bo odšel Tomažič ali Ivanušič?

Naš vir iz krogov blizu Adris Grupe možnosti, da je bil Jamnik pri Todoriću, ni izključil, zagotovil pa nam je, da do Vlahovića ni prišel. Na vprašanje, ali bi lahko Vlahović in Jamnik stopila skupaj pri rušenju Ivanušiča, nam je dejal: »Ni možno. Imata drugačne poglede in drugačne cilje. Ne znam si predstavljati, kaj bi lahko imela skupnega, in tudi ne verjamem, da bi se lahko strinjala glede Ivanušiča.« Ob tem je poudaril, da Ivanušič Savo Re dobro vodi in da ima ta nekajkrat višji donos kot Jamnikova Modra zavarovalnica. »Smešno je, kdo koga uči poštevanko,« je dodal. Informacije, da Tomažič pogojuje svoje nadaljnje vodenje nadzornega sveta Save Re z odhodom Ivanušiča, pa je naš vir blizu Vlahovićevih krogov komentiral: »Potem bo očitno moral oditi Tomažič.«

Adris Grupa želi svoj sedanji okoli 20-odstotni delež v Savi Re povečati na 33 odstotkov, kot je znano, je Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) sredi junija Hrvate pozvala k dopolnitvi vloge za povečanje lastniškega deleža v Savi Re. Iz Adris Grupe so za Dnevnik potrdili, da so vlogo v predpisanem roku dopolnili. Če jo bo AZN odobrila, bo delež Hrvatov tik pod prevzemnim pragom. V omenjeni hrvaški družbi so ob tem odločni, da bodo postali vodilna zavarovalniška skupina v regiji.

Kaj razkriva revizija nakupa stavbe ACH

Ali bi lahko revizijsko poročilo o nakupu stavbe ACH pomembno vplivalo na Ivanušičevo nadaljnje vodenje Save Re, ni jasno. Njegovo vsebino namreč naši viri precej različno razumejo. Nekateri poudarjajo, da je poročilo sila megleno. Tako naj bi bilo menda navedeno, da podatkov o tem, da bi se kdo osebno okoristil, ni, da pa se tudi ne da trditi, da je bil nakup ekonomsko upravičen. Poleg tega je menda v revizijskem poročilu zapisano, da ni podatkov za utemeljen sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.

Nekateri drugi naši sogovorniki pa prepoznavajo revizijo kot za Ivanušiča neugodno in dodajajo, da je uprava Save Re nanjo podala odzivno poročilo. Neuradno je slišati, da revizorji niso upoštevali ocene mariborske nepremičninske agencije Kader nepremičnine, ki je že decembra 2013 pokazala, da je tržna vrednost stavbe ACH ocenjena na 5,3 milijona evrov. Kot smo poročali, je nekdanjo poslovno stavbo ACH lani poleti kupila Metalka Commerce za 3,5 milijona evrov, od nje pa jo je Sava Re februarja letos kupila za 45 odstotkov višjo ceno, torej za 5,1 milijona evrov. Uprava Save Re je v odzivnem poročilu navedla tudi oceno vrednosti stavbe, ki jo je izdelal novi uradni pooblaščeni cenilec. V teh dneh pa naj bi pravno mnenje o nakupu stavbe končala tudi odvetniška pisarna Schönherr Slovenija.