Rovinjska Adris Grupa v lasti Anteja Vlahovića, ki obvladuje vodilno zavarovalnico pri naših južnih sosedih Croatia osiguranje, je pred dobrim mesecem zaprosila za povečanje lastništva v naši drugi največji zavarovalniški skupini Savi Re. Hrvatom, kot kaže, naskok z okoli dvajsetih na triintrideset odstotkov lastniškega deleža (torej tik pod prevzemni prag) v Savi Re za zdaj ni uspel. Iz zanesljivih virov smo namreč izvedeli, da je Agencija za zavarovalni nadzor (AZN), ki jo vodi Sergej Simoniti, njihovo vlogo zavrnila oziroma jih pozvala k dopolnitvam.

Na AZN nam slednjega niso potrdili, češ da upravnih postopkov ne morejo komentirati. Zaušnica Slovenije pa Adrisa očitno ne skrbi, saj kot pravijo, negativnega odgovora (še) niso prejeli. Prepričani so, da bodo kljub morebitnim dopolnitvam v postopku postali vodilna družba v regiji.

Adris in Sava Re sta konkurenta

Hrvaški apetiti po 33-odstotnem deležu v Savi Re pa sprožajo več vprašanj. Prvič so v neskladju z državnimi namerami, saj si je parlament s strategijo upravljanja državnih naložb zadal, da privatizacija v Savi Re (še) ne pride v poštev; država bo tam po zdaj veljavnih dokumentih ohranila vsaj četrtinski delež. Država naj bi pri naši drugi največji zavarovalni skupini skušala tudi preprečiti koncentracijo lastništva, kar pomeni, da zasebniki ne bi smeli obvladovati večjega deleža Save Re, kot ga obvladuje država.

Poleg tega gre omeniti, da sta Sava Re in Adris jugovzhodni Evropi konkurenta; po poročanju nekaterih medijev bi tako Adris lahko blokiral večje širitvene načrte Save Re, denimo nakup zavarovalnice Sarajevo osiguranje, k čemur jo sicer nagovarja Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki je 6,2-odstotna lastnica Save Re.

Lansko poslovanje Save Re preseglo pričakovanja

Predsednik SDH, ki predstavlja četrtinski delež naše zavarovalnice, Marko Jazbec in finančni minister Dušan Mramor sta sicer že pred časom javno zatrdila, da delež države v Savi Re ni naprodaj. Tudi njen prvi mož Zvonko Ivanušič je takrat za Dnevnik ocenil, da je verjetnost, da bi prišlo do hrvaškega prevzema, zelo majhna.

Čisti poslovni izid zavarovalne skupine Sava Re, v okviru katere delujeta tudi zavarovalnici Maribor in Tilia, je sicer lani znašal 33,4 milijona evrov, kar je slabih enajst odstotkov več, kot so načrtovali. Iz letnega poročila izhaja, da so k porastu čistega dobička najbolj prispevala premoženjska zavarovanja – dobiček s tega naslova je pred obdavčitvijo znašal 24 milijonov evrov. K izboljšanju poslovanja skupine pa je najbolj prispevala Zavarovalnica Maribor, ki je lani dosegla najvišji rezultat poslovanja od začetka svojega delovanja.