»Zelo pomembno je bilo izbrati pravi ritem. Vsi, ki so začeli prehitro, jih je odneslo. V glavi sem imel načrt, vmes sem ga prilagajal, ampak večinoma je šlo vse po načrtu. Mislim, da imam dobro izhodišče v rumeni majici za zadnja dva dneva v Alpah, a sta zelo zahtevna. Glavna naloga bo izogibanje nezgodam. Etapne zmage ne bom lovil,« je Chris Froome po superiorno odpeljani vožnji na čas v Megevu (17 km) dal vedeti, da se kot gospodar Toura že pripravlja na rutinirano vožnjo v rumeni majici do Pariza. V polurni vožnji, večinoma v klanec proti Megeveu, se mu je še najbolj približal nizozemski specialist Tom Dumoulin, ki je v tej prvini prvo ime sezone. Prednost skoraj štirih minut (3:52) je za Frooma in Skyev visokotehnološki pristop v normalnih okoliščinah dovolj za tretjo skupno zmago.

Froomu pomaga Slovenec Tišma

Tovrstni »gorski« kronometer je bil novost na Touru. Zagotovo so organizatorji spoznali, da je bila to dobra odločitev. Z izjemno Dumoulina so bili spredaj večinoma kolesarji iz skupine za visoko skupno razvrstitev. Torej nalašč za tretji teden odločilnih bitk, kjer bo zanimivo le med Froomovimi zasledovalci. So dokaj tesno skupaj, kar je edini obet, da ne bo dolgočasno. Od drugega Nizozemca Molleme do desetega Irca Martina so sedaj v razmaku 3 minut in 26 sekund, kar vsaj za preostala dneva v Alpah obeta napete obračune za zmagovalni oder v Parizu.

V paradi vožnje na čas so zadovoljni tudi proizvajalci opreme. Trenerji, mehaniki in inženirji velikih ekip so se skupaj s kolesarji odločili za različen pristop. Pri Skyu so pri Froomu stavili na popolni bolid za kronometer, kar mu je zagotovo pomagalo v položnejših odsekih in spustu v Megeve. »Ko sem videl traso, sem razmišljal o klasičnem cestnem kolesu, vendar smo se po klubski analizi odločili za specialno kolo. Pinarello nima več devet kilogramov,« je pojasnjeval Froome. Eden glavnih Skyevih strokovnjakov za opremo na Touru je Slovenec Filip Tišma. Kranjčan bo servisiral kolesa tudi kolesarjem slovenske olimpijske reprezentance v Riu. Glede na to, da bo Froome (in Dumoulin) glede na pokazano tudi eden glavnih favoritov za zlato olimpijsko kolajno v vožnji na čas, kjer bo v ožjem izboru glede na letošnje izjemne dosežke tudi Primož Roglič, bo prišlo do zanimive situacije.

Pibernik bo poskušal pobegniti

Kronometer je za večino kolesarjev »nebodigatreba«, po drugi plati lažji dan na Touru, kot sta ga vzela Kristijan Koren in Luka Pibernik. »Zame je bilo pomembno odpeljati le znotraj dovoljenega časovnega zaostanka. Zaradi velike množice slovenskih navijačev je bilo navdušujoče. Je bilo veliko lažje trpeti,« je vtise opisal mladi kolesar iz Suhadol. Zanimanje slovenskih navijačev ni naključno, saj bodo v bližini kolesarji kar tri dni. Glede na današnji profil etape od olimpijskega Albertvilla s tremi gorskimi cilji in ciljem na Saint Gervais pod Mont Blancom bo Pibernik znova poskušal pobegniti: »V sredo je bil prav zaradi tega brutalno hiter začetek in smo že v prvi uri prevozili krepko več kot 50 kilometrov. Velikokrat sem poskusil, a mi ni uspelo.«

Glede Frooma, pravi, znotraj ekipe sploh ne govorijo. Navdušuje jih še vedno kapetan, 24-letni Južnoafričan Louis Meintjes, ki se vztrajno drži znotraj najboljše deseterice. Glede na moč ekipe je to sijajno izhodišče. Jan Polanc, ki je kronometer odpeljal podobno hitro kot zlata Froomova pomočnika Henao in Poels (61., +3:16), je bil drugi mož ekipe.

Borutu Božiču (Cofidis) je bilo zelo hudo, da po hudem padcu v sredo ne bo videl Pariza. »Srčno sem si želel do Elizejskih poljan. Po drugem padcu dneva na spustu pri visoki hitrosti (75 km/h) sem se vdal. Poskušal sem se izogniti in preskočiti kolo kolesarja, ki je padel pred menoj, pa me je obrnilo. Zaradi bolečega zapestja od prvega padca sem težko zaviral in držal krmilo, kar je bilo odločilno. K sreči vsaj zapestje ni zlomljeno, imam pa velik hematom na hrbtu. Na žalost to ni moje leto.«

Tour de France, 18. etapa (kronometer, 17 km): 1. Froome (VB, Sky) 30:43, 2. Dumoulin (Niz, Giant-Alpecin) + 0:21, 3. Aru (Ita, Astana) + 0:33, 61. Polanc + 3:16, 139. Pibernik (oba Lampre-Merida) + 5:00, 153. Koren (vsi Slo, Cannondale-Drapac) + 5:42, skupni vrstni red: 1. Froome 77,55:53, 2. Mollema (Niz, Trek-Segafredo) + 3:52, 3. Yates (VB, Orica-BikeExchange) + 4:16, 61. Polanc + 2,01:54, 103. Luka Pibernik + 2,49:08, 162. Kristijan Koren + 3,31:35.