Eden od apartmajev v Zasipu, lastnika katerega sta Petra in Niko Rakovec, je že pripravljen na sedemčlansko družino, ki bo v njem pet dni bivala brezplačno. Za to potezo sta zakonca Rakovec idejo dobila na družabnih omrežjih. »Zasledila sva gospoda, ki je družini brezplačno oddal apartma na hrvaški obali, in gospo, ki je na počitnice odpeljala dva otroka, ki bi sicer zaradi stiske staršev vse poletje ostala doma. Tako sva se odločila in objavila oglas, da družini, ki si počitnic ne more privoščiti, ponujava brezplačno bivanje v apartmaju v Zasipu,« pravi Niko.

Neverjeten odziv na družbenih omrežjih

»Odziv na objavo naju je presenetil. V dveh dneh so jo uporabniki delili več kot 3000-krat,« navdušeno opisuje Niko. »Javilo se je okoli 20 družin, ki si počitnic ne morejo privoščiti. Poleg tega so se oglasili tudi socialni delavci, vzgojiteljice, učitelji, ki so nam svetovali posamezne družine v stiski,« ga dopolnjuje Petra. Po dveh dneh premisleka sta se odločila za sedemčlansko družino s Štajerske s petimi mladoletnimi otroki. »Ključna je bila povezanost družine, ki si skupnih počitnic ne more privoščiti. Na letovanje bi morda lahko poslali le enega ali dva otroka, vendar so zelo navezani drug na drugega. Želimo jim omogočiti družinsko počitniško izkušnjo,« odločitev pojasnjuje Niko.

Medtem pa sedem družinskih članov izbrane družine, katere podatke hranimo v uredništvu, že odšteva dneve do odhoda. »Zelo smo veseli, da so nas izbrali. Še posebej komaj čakamo kopanje v jezeru,« nam je zaupala mama petih otrok. »Večina od nas še nikoli ni bila na Bledu. Samo najstarejša hčerka ga je obiskala s šolo,« je navdušeno dodala. »Z možem si najbolj želiva spoznati ljudi, ki nam bodo tako zelo polepšali poletje.«

Želja po pomoči je nalezljiva

»Zelo me je navdušil tudi odziv domačinov v Zasipu in na Bledu,« je izpostavil Niko Rakovec. »Ko so izvedeli za najino akcijo, so se začeli javljati in predlagati, kako bi družini tudi sami lahko pomagali.« V dveh znanih gostilnah bodo družini priskrbeli hrano, vsak dan se bodo lahko brezplačno oglasili tudi na stojnicah na blejski promenadi, kjer bo med njihovim obiskom potekala prireditev Okusi Bleda. Za gostinca Luka Burjo iz družinske gostilne Kurej, do katere se bodo dopustniki lahko sprehodili, je takšna pomoč samoumevna, sploh ker gre za konkretno družino. »Če bi morali za vseh sedem članov plačati večerjo, bi jih to drago stalo. S sestro sva se takoj strinjala, da se lahko brezplačno najedo pri nas,« zatrjuje. Čeprav so v družini precej nezaupljivi do dobrodelnih organizacij, radi pomagajo, ko vedo, da gre pomoč v prave roke.

Da si bo družina skupne počitnice za vedno zapomnila, bodo njenim članom v javnem podjetju Infrastruktura Bled omogočili brezplačno kopanje v Grajskem kopališču, brezplačno sankanje na Straži, lahko bodo obiskali blejski grad in deželo pravljic... »Kadar gre za dobra dejanja, z veseljem pomagamo,« pravi Uroš Ambrožič, ki v Infrastrukturi Bled skrbi za marketing. »Vedno po svojih močeh pomagamo, ne samo posameznikom, tudi društvom.«

»Vsega, kar smo pripravili zanje, jim sploh še nismo izdali,« ob naštevanju brezplačnih dejavnosti prišepne Petra Rakovec. Dodaja, da so krajani razmišljali celo, kako bi družini pomagali tudi po tem, ko bo počitnic konec. »Javili so se posamezniki, ki želijo otrokom nakupiti vse, kar bodo v šoli potrebovali prihodnje šolsko leto.« Zakonca Rakovec sta prepričana, da so prebivalci Bleda in Zasipa ovrgli mit o skopuških Gorenjcih. »Samo takrat ne damo, kadar nimamo,« je prepričan Niko.