Pred osnovno šolo Šmarjeta se danes od 17. ure naprej obetata prijetno druženje in dobrodelni tek za predšolske otroke. Izkupiček bo organizator v celoti namenil družini 16-letnega Luke Cuglja iz Cerovega Loga pri Šentjerneju.

Luka je bil vesel, prijeten fant, poln energije, zaljubljen v šport, zadnja leta ga je povsem prevzela tudi diatonična harmonika. Tako je bilo vse do leta 2011, ko ga je nenadna možganska krvavitev pahnila v boj za preživetje. Z močno voljo in energijo je preživel, zdaj se skupaj s prizadevnimi svojci in prijatelji trudi, da bi bilo življenje čim lažje in lepše. Ogromno energije vlaga v preproste gibe, ki so za zdravega človeka povsem samoumevni, za Luko pa velik napor.

S številnimi dobrodelnimi prireditvami so Luki in njegovim domačim pomagali že mnogi. A rehabilitacije, prevozi, posebni pripomočki zahtevajo nenehne izdatke. Zato se je domačin Dušan Kovačič odločil, da jim pomaga prek športne humanitarne prireditve. »Imam šestletno hčer, s katero greva dva- do trikrat na leto po bolnišnicah na območju bivše Jugoslavije in malim bolnikom podariva igrače, ki jih ona več ne potrebuje. Zdaj sem se odločil narediti nekaj dobrega tudi v domačem kraju,« pojasni Kovačič, ki upa, da bo prireditev prerasla v tradicionalno.

Namen današnje prireditve je večplasten, pravi. »V prvi vrsti seveda pomagati družini, hkrati pa je namen tudi vzgojen. Otroci namreč vidijo, da so tudi zelo bolni ljudje povsem običajni, da pa zdravje ni samoumevno in da se lahko spremeni čez noč.« Otroci bodo tekli po starostnih kategorijah, po končanih tekih sledijo različne aktivnosti za otroke, treningi nogometa, tajskega boksa, ustvarjalne delavnice. Če bo deževalo, bo prireditev v šolski telovadnici.