Čeprav bo danes notranjost blejskega Grand Hotela Toplice ponovno začela dobivati staro podobo, je bila minuli konec tedna povsem nerazpoznavna. Namesto starinskega pohištva so spodnje prostore hotela krasili beli kavči, fotelji in mizice. Hodniki so bili okrašeni z belim cvetjem in svečami. Da gre za izjemen dogodek, je ves petek izdajalo tamkajšnje vzdušje. Tako v notranjosti hotela kot v okolici je bilo kot v mravljišču. Sem in tja so hiteli organizatorji, mojstri ozvočenja, cvetličarji, snažilke so še zadnjič posesale preproge... Vse to je povzročilo obsežno poporočno slavje mladoporočencev Farah in Talala iz Kuvajta. Nanj je bilo povabljenih okoli 400 gostov, trajalo pa je kar tri dni. Vrhunec je dogajanje doseglo v petek zvečer in se končalo v soboto v zgodnjih jutranjih urah. Zadnji gostje pa hotel zapuščajo danes.

»Danes je res hladno!«

Bled je bil prizorišče poporočnega slavja po želji neveste Farah. »Rodila sem se v Mariboru, ker je bila v Kuvajtu takrat vojna. Moja babica je Slovenka,« nam je zaupala. »Velikokrat smo obiskali Slovenijo in Bled. Vedela sem, da če se bom kdaj poročila, bo slavje zagotovo tu.« Z ljubeznijo do Bleda je zastrupila, pravi, tudi svojega takratnega zaročenca in sedanjega moža, ki ga je pred nekaj leti že pripeljala v Slovenijo. »Oba sva navdušena nad tem, da je tukaj toliko lepe narave. Pri nas ni nikjer nič zelenja, je samo puščava. Pa tudi ljudje so tukaj bolj sproščeni. In ni tako vroče kot v Kuvajtu,« je nevesta naštevala razlike. »Danes je prav mraz,« se je zdrznila ob nekaj manj kot 20 stopinjah Celzija.

Medtem ko je poroko, ki je bila pred nedavnim v Kuvajtu, organizirala ženinova družina, je organizacijo poporočnega slavja prevzela Farahina starejša sestra. Pri tem ji je pomagala organizatorka porok Petra Čuk. Na petkovem večernem dogodku je sodelovalo kar okoli 100 ljudi, je Čukova dejala v naglici.

Pri organizaciji dogodka gostje niso imeli posebnih želja, pri prehrani pa je bilo nekoliko drugače, pravi šef kuhinje Simon Bertoncelj. Zaželeli so si postaj, okoli katerih so krožili in pokušali hrano, ki jo je 15 kuharjev do konca pripravilo kar pred njimi. Tako so si na prvi postaji lahko postregli z ribjimi dobrotami, z mesnimi na drugi, z zelenjavnimi na tretji, s sladicami na četrti... Mnoge jedi so bile vsaj delno lokalno obarvane, v njihovih imenih pa so se skrivala imena mladoporočencev in glavnega kuharja. Stregli so tudi svinjino in alkohol, vendar sta bili obe sestavini skrbno označeni.

Najprej pojedo torto

Zaposleni v Grand Hotelu Toplice so se na tako obsežno slavje, ki je vrhunec doživelo prav v njihovem hotelu, pripravljali vse leto, pravi Elvira Krupič, vodja prodaje za kongresne dogodke. »Pripravljamo veliko slovesnosti in banketov, ampak tako velikega dogodka še nismo imeli,« priznava. Slavje je bilo nekoliko drugačno kot običajno. »Namesto šrange se je dogodek začel z glasnim in pompoznim prihodom ženina v dvorano, ob katerem ga je spremljala klapa prijateljev, za njimi pa so prišli otroci.« Nevesta je v družbi očeta priplula s pletnjo in v dvorano vstopila po beli preprogi, ki so jo z obale do hotela razgrnili prav za to priložnost.

»Zanimivo je tudi to, da pred glavno večerjo razrežejo in pojedo slavnostno torto,« je opozorila Krupičeva. »Predvsem pa gre za zabavo, na kateri ljudje sedijo le izjemoma. Večinoma plešejo, krožijo sem ter tja in med postajami kulinaričnih dobrot.« Temu pritrjuje tudi skromno število sedišč – le okoli 50 jih je bilo na voljo okoli 400 gostom, ki so skoraj docela napolnili omenjeni hotel, nastanjeni pa so bili tudi v preostalih blejskih Savinih hotelih.