Skupščina lige ABA se je v črnogorski Budvi po štiriurnem zasedanju včeraj pričakovano odločila – tekmovanje se ne bo krčilo na 12 klubov, med štirinajsterico bosta v prihodnji sezoni nastopala FMP, saj je imela Srbija lani najboljši koeficient med vsemi državami, in s posebnim povabilom Olimpija, ki je njena članica vse od ustanovitve in nastopa v evropskem pokalu. Za sodelovanje bo ljubljanski klub kljub drugačnim napovedim moral odšteti 150.000 evrov, le da tokrat znesek ne bo potrebno poravnati do začetka tekmovanja, temveč bo lahko plačan po več obrokih.

Odločitev so soglasno potrdili vsi klubi, ki so hkrati še vedno trdno odločeni, da bo tekmovanje nemoteno potekalo tudi v prihodnje in ne privolijo v nikakršne pritiske Fibe Europe in nacionalnih zvez. Slovenija bo imela tako v naslednji sezoni jadranskega tekmovanja tri predstavnike – Helios, Krko in Olimpijo (na skupščini so klube predstavljali direktorji Lado Grojan, Miro Župevec in Matevž Zupančič). Srbija jih bo imela štiri (C. zvezda, Partizan, M. Leks, FMP), Hrvaška tri (Cedevita, Cibona, Zadar), Črna gora dva (Budućnost, Mornar) in BiH (Igokea) ter Makedonija (MZT Skopje) po enega. Liga se bo začela 1. oktobra, redni del se bo zaključil 11. marca prihodnje leto, končnica pa se bo začela 18. marca in bo potekala vse do 15. aprila.

Pomembni dnevi za Olimpijo

»Klubi so neomajni pri ideji, da želijo tudi v prihodnje igrati ligo ABA, ki je tržno in tekmovalno izredno zanimiva, saj vodi v evroligo in evropski pokal. Zavezali smo se k temu, da bomo igrali v vsakem primeru, ne glede na vse možne sankcije Fibe Europe ali nacionalnih zvez,« je iz Budve povedal direktor Olimpije Matevž Zupančič, ki se zaveda, da za klub prihajajo izredno pomembni dnevi. Ljubljančani so v obliki posebnih povabil drugo leto zapored dobili želeno – sodelovanje v evropskem pokalu in ligi ABA.

Žogica je zdaj na strani sponzorjev, ki morajo odobriti proračun za prihodnjo sezono (bil naj bi enak lanskemu, če se v zgodbo ne vključi ameriška športna agencija Wasserman Group ali kakšen novi pokrovitelj), nato se začenja grajenje trenerskega štaba in moštva. Časa za to ni veliko, saj konkurenca v vmesnem času ni počivala, pretekle izkušnje pa so pokazale, da se klubu hitre izbire ob omejenih finančnih sredstvih niso posrečile. Zanimivo bo videti tudi, ali bodo prevetritev deležne klubske pisarne, k čemur pozivajo številni košarkarski strokovnjaki, navijači in mediji. Največ kritik leti na delo predsednika Janija Möderndorferja, ki naj bi mu bili po nekaterih informacijah dnevi v Olimpiji šteti.

ECA storila korak nazaj

Medtem je Fiba Europe včeraj v javnost poslala sporočilo, da je ECA, ki ima pod okriljem evroligo in evropski pokal, na okrožnem sodišču v Münchnu preklicala vse postopke zoper Fibo in Fibo Europe, ki ju je obtožila nezakonitih groženj in pritiskov na klube, reprezentance in zveze. Spomnimo, da je okrožno sodišče v Münchnu začasno ugodilo pritožbi ECA, ki je lahko v tem času nemoteno izvedla žreb evropskega pokala, nato pa prisluhnilo tudi argumentom Fibe Europe in odločitev spremenilo.

Pod izjavo ECA so se podpisali tudi klubi Fenerbahče, Maccabi, Olympiacos, Real Madrid, Gran Canaria, Union Olimpija, Lietuvos Rytas, Cedevita, Zielona Gora, Unicaja Malaga in liga ABA ter španska liga ACB. Okrožno sodišče v Münchnu je tako preklicalo zaslišanje obeh strani, ki je bilo načrtovano 19. julija, ECA pa bo moral poravnati vse stroške sodnih postopkov. Tako Fiba Europe kot ECA zdaj čakata na odločitev evropske komisije, a se v košarkarskih krogih šušlja, da so bili med stranema narejeni veliki koraki h kompromisu, kar bi bila seveda najbolj smotrna odločitev.