Dogajanje v evropski klubski košarki tudi sredi poletja, ko je nova klubska sezona že na vidiku, še vedno spominja na pravi cirkus. Potem ko je okrožno sodišče v Münchnu izdalo začasni sklep, da Fiba Europe na podlagi odločitev klubov, v katerem tekmovanju bodo nastopali, ne more kaznovati zvez in reprezentanc, je sledil preobrat in preklic začasnega sklepa, saj je sodišče prisluhnilo še argumentom krovne evropske košarkarske organizacije. Ta se je tako vrnila k dosedanji praksi in od zvez, katerih klubi nastopajo v evropskem pokalu pod okriljem ECA, znova zahtevala, naj jih suspendirajo z domačih tekmovanj. Nekatere so to storile, dokončno rešitev nastalega položaja pa bo, kot vse kaže, dala šele odločitev evropske komisije.

Vodilni danes v Budvi

Zanimivo je, da Fiba Europe od svojih stališč ne odstopa niti po tem, ko so se karte za evropska tekmovanja v prihodnji sezoni že razdelile. Tako je jasno, kateri klubi bodo nastopali v evropskem pokalu in evroligi in kateri klubi bodo nastopili v Fibini ligi prvakov, ki bo to le na papirju. Slednja bo tako znova le tretjerazredno tekmovanje, v katerem pa bo imel svoje mesto tudi slovenski državni prvak Helios Suns. In če smo ravno pri Domžalčanih – slednji bi morali glede na trenutni položaj v prihodnji sezoni nastopati v kar štirih tekmovanjih. Poleg Fibine lige prvakov še v ligi ABA, državnem prvenstvu in pokalu Alpe Adria, kar je seveda misija nemogoče.

Pred vodstvom kluba bodo tako v prihodnjih dneh in tednih pomembne odločitve, ki pa jih morda niti ne bo treba sprejeti. Ker Fiba Europe lige ABA ne priznava več, so zveze klubom v primeru sodelovanja zagrozile s suspenzom. To je storila tudi Košarkarska zveza Slovenije, ki je Heliosu, Krki, Zlatorogu in Olimpiji poslala dopis, v katerem je pojasnila, da jim soglasja za morebitno nastopanje v jadranskem tekmovanju ne bo dala. Slednje bo po poročanju srbskih medijev v prihodnji sezoni znova štelo 14 moštev, razširitev pa bo pomenila, da bosta v ligi ABA v prihodnji sezoni nastopala FMP, ki je v srbskem prvenstvu zasedel četrto mesto, in Olimpija (»zaradi dolgoletnega pozitivnega prispevka h kakovosti tekmovanja«), ki pa naj jima za posebno povabilo tokrat ne bi bilo treba odšteti 150.000 evrov, kot je veljalo v preteklosti.

Dokončen odgovor na odprta vprašanja bo dala današnja skupščina v črnogorski Budvi, kjer bo beseda zagotovo spet nanesla tudi na zaprtje tekmovanja. Liga ABA je sicer pred dnevi na nove pritiske Fibe Europe odgovorila skupaj z ligo VTB in ACB. V dopisu so vodilni možje dveh regionalnih tekmovanj ter španskega prvenstva pojasnili, da popolnoma podpirajo svoje klube pri svobodni izbiri tekmovanja, za katerega menijo, da najbolj ustreza njihovemu razvoju.

213 upnikov Olimpije

Posebna zgodba v vsej zadevi je Olimpija, ki bo po novi katastrofalni sezoni, v kateri znova ni zmogla niti do finala državnega prvenstva, v naslednji, kot vse kaže, vseeno nastopala v ligi ABA, v evropskem pokalu pa ima že potrjeno mesto in tekmece. Ljubljančani so sicer trenutno v suspenzu KZS zaradi 15.000 evrov dolga do Zlatoroga, če bi ga poplačali, pa bi sledil nov, zaradi nastopanja v evropskem pokalu. Od 7. julija je klub tudi v postopku poenostavljene prisilne poravnave in ima štiri mesece časa, da se z upniki dogovori glede podrobnosti. Konec marca 2016 je višina terjatev do Olimpije znašala 2.035.038,70 evrov, klub pa upnikom, ki jih je 213, ponuja poplačilo v višini 20 odstotkov vrednosti terjatev brez obresti, najpozneje v dveh letih po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi.

Ko bo uradno znana odločitev lige ABA, se bodo pri Olimpiji lotili sestavljanja trenerskega štaba in moštva. Ob tem ni izključeno (bojda sponzorsko) sodelovanje z ameriško športno agencijo Wasserman Group, čemur naj bi bil precej naklonjen tudi ljubljanski župan Zoran Janković. V tem primeru naj bi namreč zmaji finančno lažje zadihali, a je vprašanje, kako svobodno bi nato lahko izbirali igralce. Več odgovorov utegne prinesti že prihodnji teden.