Za Unionom Olimpijo je nova sezona, v kateri je znova krepko zaostala za tekmovalnimi cilji. Nekoč paradni konj slovenske košarke je izpadel v četrtfinalu pokala in polfinalu državnega prvenstva, prav tako pa mu v ligi ABA, v katero se s slovenskega prvenstva letos ni uvrstil, ni uspelo zasesti mesta, ki prinaša igranje v Evropi.

A ne glede na to je že v ponedeljek postalo jasno, da bodo Ljubljančani zavoljo posebnega povabila tudi letos ena od 24 ekip, ki bodo 7. julija sodelovale na žrebu evropskega pokala. Odločitev Evropske košarkarske zveze (Uleb) predstavlja prvovrstno presenečenje, kajti klub v tem trenutku ne izpolnjuje enega od osnovnih pogojev za igranje v tem tekmovanju – nastopanje v ligi ABA.

»Pogoji za nastopanje v evropskem pokalu še niso povsem razjasnjeni. Pravila si morajo sami raztolmačiti pri organizaciji tekmovanja (ECA),« pravi direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič. »Za zdaj smo prijavljeni v tekmovanje, vendar pa to še ne zagotavlja našega nastopa, saj moramo po drugi strani tudi v klubu zagotoviti ustrezen proračun in izpolniti zahtevane pogoje. Nič še ni stoodstotno, a obstaja velika verjetnost, da bomo v tem tekmovanju nastopali. Sam verjamem, da bo vse skupaj razčiščeno do žreba.«

Bo zmajem načrte prekrižal Zlatorog?

Pri Unionu Olimpiji so medtem na ligo ABA že naslovili prošnjo za povečanje števila sodelujočih klubov v prihodnji sezoni z 12 na 14, v njihovi nameri pa naj bi jih podpirala tako Košarkarska zveza Srbije kot tudi prvi mož Crvene zvezde Nebojša Čović. »Pri klubih obstaja močna težnja, da se liga razširi na 14 ekip, a vse skupaj predstavlja težek zalogaj, kajti potrebna so usklajevanja z nacionalnimi zvezami. Na vodstvu lige je, da razišče vse opcije in ugotovi, katere rešitve so najboljše in najustreznejše,« pojasnjuje Zupančič in hkrati dodaja, da bo odločitev o morebitni širitvi padla na skupščini lige ABA 11. julija v Podgorici.

A četudi bi sestanek v črnogorski prestolnici potekal po željah zmajev, bi nastopila nova težava, saj ima zaradi boljše uvrstitve v domačem prvenstvu prednost pred njimi Zlatorog, ki ne skriva teženj po vrnitvi v regionalno ligo, pri čemer ga podpira tudi Košarkarska zveza Slovenije (KZS). Liga ABA, ki je na zahtevo Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) od letos v stoodstotni lasti klubov, pri podeljevanju povabil razpleta v državnih prvenstvih sicer ni dolžna spoštovati, a zaradi vseh napetosti v zadnjem času med njimi, nacionalnimi zvezami, Fibo Europe in ECA je zelo malo verjetno, da bodo oporekali željam Košarkarske zveze Slovenije.

Klub v kratkem z novim predsednikom

Zveza je sicer na zadnjem izvršnem odboru Unionu Olimpiji zaradi neporavnanih obveznosti do Zlatoroga za prestop Alena Omića v Gran Canario (Laščani so bili kot bivši klub upravičeni do določenega odstotka zneska od prodaje) izrekla suspenz, ki klubu prepoveduje nastopati tako na domači kot mednarodni ravni. »Res je, Zlatorogu smo iz naslova odškodnine dolžni približno 15.000 evrov. Če se ne motim, moramo dolg poravnati do žreba domače lige. Za zdaj ne kaže najbolje. Denarni tok v obdobju po sezoni je slab, saj smo v fazi, ko se morajo tudi sponzorji odločiti, na kakšni ravni želijo s klubom sodelovati naprej. Vseeno verjamem, da bomo dolg prej ali slej poravnali, prav tako to ne vpliva na evropski žreb, saj morajo biti stvari počiščene do začetka tekmovanja, torej oktobra,« trdi Zupančič.

Poleg suspenza Olimpijo v zadnjem obdobju pretresajo kadrovske rošade. Klub je prekinil sodelovanje z dosedanjim trenerjem Gašperjem Potočnikom (za njegovega naslednika naj bi bil v igri Slobodan Subotić), Stožice pa prav tako zapuščata člana strokovnega štaba Luka Bassin in Žiga Mravljak. Po dobro obveščenih virih se od predsedniške funkcije poslavlja tudi Jani Möderndorfer, njegov naslednik pa bo bržkone znan na naslednji skupščini kluba, ki pa še ni bila sklicana. V igri za predsedniški stolček se sicer znova pojavlja ime prvega moža Spara Slovenije Igorja Merviča, a ob tem velja dodati, da je ta položaj zavrnil že lani.