Ste že odigrali pustolovščino soba pobega (escape room)? »Če še niste, zamujate,« pravijo člani novoustanovljenega Združenja escape room dejavnosti Slovenije, ki so svoje moči v Združenju GIZ ER.SI strnili s ciljem razvoja trga, kakovosti storitev, skupnega nastopa ter uveljavljanja dobrih poslovnih običajev ter etike.

V igrah, ki jih člani novonastalega Združenja escape room dejavnosti Slovenije vsak dan spremljajo, vidijo, kako pomembno je sodelovanje. »In le skupaj smo lahko še boljši,« pravi Nataša Potočnik iz Enigmariuma. »Saj imamo skupne cilje: ustvarjati nepozabna doživetja in Slovenijo umestiti na igralni zemljevid kot prestolnico najboljših iger pobega.«

Igre soba pobega so postale najhitreje rastoč segment turizma, ki je kot požar eksplodiral po vsem svetu. Turisti so naveličani pasivne vloge opazovalca. Želijo si aktivne vloge. In prav to je soba pobega, pri kateri igra glavno vlogo obiskovalec. Zato je v Ameriki od leta 2014, ko so se odprle prve sobe (22), do danes (več kot 900) rast skoraj 4000-odstotna, kar pomeni, da se samo v Ameriki odpre več kot ena nova soba na dan. »Igra pa je povsem obnorela tudi vse preostale celine – med prvimi prav Evropo, ki slovi kot celina z ustvarjalci najboljših iger. V Sloveniji se je pričelo poleti 2014, konec leta smo imeli šest sob, danes pa je različnih oblik igre že blizu trideset, kar pomeni skoraj 400-odstotno rast, v igri pa se je že pomerilo več kot 60.000 Slovencev,« pove Potočnikova.

Kaj je bistvo igre?

Čeprav se o sobah že veliko govori, si človek kljub vsemu težko predstavlja, kaj ga čaka. A na kratko, kot pravi Taiji Tokuhisa, lastnik sobe pobega The Key v središču Ljubljane, je bistvo igre, da skupino prijateljev, sorodnikov ali sodelavcev zaprejo v tematsko obarvano sobo, kjer morajo poiskati različne skrite predmete, rešiti uganke, sestaviti razne logične zagonetke, odpreti ključavnice in se dokopati do ključa, ki jih spusti na prostost. »Zagotovo luštna zabava, kjer k hitrejšemu pobegu pripomorejo medsebojna komunikacija, sodelovanje, poslušanje drug drugega in ohranjanje mirnih živcev zaradi iztekajočega se časa,« pove. »Zelo zanimivo je, kako hitro pridejo določene lastnosti človeka na plano. Številni direktorji podjetij oziroma njihovi lastniki, ki so sobe izkoristili za team building, so po končanem programu navdušeno povedali, kako slabo poznajo podrejene in kako zanimivi so bili njihovi odzivi v določenih situacijah.« Igra poteka na simbolni ravni, znanje tujih jezikov ni potrebno, v igri pa »gamemasterji« pomagajo tudi z namigi, zato je strah odveč. V sobah je prostorno, niti ni pogoj, da ste zares zaklenjeni. »Uganke so zastavljene tako, da vsak od igralcev pride na svoj račun: enemu pač bolj leži logika, drug bo prepoznal barvni vzorec in tretji našel skriti predmet – bistvo je, da sodelujete in se zabavate,« še pove Taiji Tokuhisa. Nataša Potočnik pa ga dopolni: »Igra je primerna tako za družbe prijateljev in družine – otroci v spremstvu odraslih so prisrčno dobrodošli, saj odlično razmišljajo zunaj okvirov.« In morda še namig zaljubljencem: v sobah lahko skrijejo celo zaročni prstan!

Iskanje zlatega jajca ljubljanskega zmaja

Koncept vsake igre je edinstven, obisk ene od ljubljanski sob pa tako predstavlja aktivnost, ki pritegne tudi vedno več tujih gostov. Soba pobega MindMaze, ki je v strogem središču Ljubljane, na kultni Trubarjevi cesti med Prešernovim trgom in Zmajskim mostom, obiskovalca oziroma igralca popelje v 16. stoletje. »V alkimistovi sobani igralci zapustijo sodobni svet, za uspešen pobeg in vrnitev v 21. stoletje pa morajo najti zlato jajce ljubljanskega zmaja. V drugi sobi se zgodba začne malo kasneje, natančneje leta 1943, ko je bila Ljubljana obdana z bodečo žico. Obiskovalci prevzamejo glavno vlogo pri reševanju mesta, ko se soočajo z iskanjem poti iz zapora in iskanjem zemljevida okupirane Ljubljane, kakor se igra tudi imenuje,« pove Marko Maučec, lastnik sobe, ki bo uspešno zgodbo nadaljeval v za zdaj še tančici skrivnosti zakritem novem poglavju, kjer se bodo združili elementi escape rooma ter iskanja zaklada v novi igri play Ljubljana, ki bo potekala po mestnem središču.

Sobe, ki privlačijo mnoge turiste

Mnogi igralci, ki so se preizkusili že v veliko sobah pobega, trdijo, da so ljubljanske sobe med najboljšimi na svetu. Zato radi ostanejo v mestu še kak dan dlje, kar je izvrstna novica tudi za slovenski turizem. »Toda žal ni vse tako rožnato. Trg je tudi pri nas že prenasičen in kar nekaj sob je bilo primoranih zapreti svoja vrata, druge pa bodo lahko obstale le z nenehnimi novostmi, odličnimi igrami, razvojem lastnih izvirnih visokotehnoloških rekvizitov in velikimi vlaganji v marketing. »Ne gre več za 'hobi projekt', temveč velike naložbe in tveganja. Zato smo člani združenja sklenili, da si bomo, namesto da bi si po slovensko metali polena pod noge, pomagali do vse višje kakovosti igralne izkušnje z izmenjavo znanj, izkušenj, primeri dobre prakse in vzajemne promocije,« še pove Potočnikova, ki skupaj s kolegi, Taijijem Tokuhiso (The Key), Markom Maučecem (MindMaze) in Žigo Novakom (Zmajev tempelj) v svoje vrste vabijo tudi druge ponudnike storitve, ki imajo enako vizijo in poslanstvo kot oni.