Pikantna juha iz pečenega paradižnika in paprike

Potrebujemo: 500 g zrelega paradižnika, 100 g češnjevih paradižnikov (lahko jih nadomestimo z običajnim paradižnikom, če nam niso pri roki), 3 rdeče paprike, 1 večjo rdečo čebulo, 2,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja, morsko sol, sveže zmlet poper, 1 žličko kumine, 4 stroke česna, svež in zdrobljen čili po okusu, 1 lovorov list.

Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija, medtem pa očistimo paradižnike in jih narežemo na rezine, ki jih zložimo v pekač, namazan z oljem. Pekač za približno 15 minut porinemo v pečico, da se paradižnik zlatorjavkasto obarva. Paprike umijemo in spečemo v pečici, na žaru ali nad plinskim plamenom, da kožica počrni. Česen drobno sesekljamo. Pečene paprike položimo v skledo, potem pa jih pokrijemo z navlaženo kuhinjsko krpo. Po eni minuti prvo papriko vzamemo iz sklede in olupimo počrnelo kožico. Enako obdelamo še preostali papriki. (Ta postopek nekateri izpustijo, izpustimo pa ga lahko v vsakem primeru, če paprik ne zapečemo do počrnelosti kožice.) Paprike razpolovimo, razsemenimo in grobo narežemo. Čili podolžno razpolovimo, po želji razsemenimo (sicer bo juha precej pekoča) in grobo sesekljamo. Čebulo drobno sesekljamo. Lonec z oljem segrejemo. Vanj stresemo čebulo, česen in čili. Vse skupaj med občasnim mešanjem pražimo, da se čebula zmehča. V lonec stresemo še zmleto kumino in lovorov list. Vse skupaj med mešanjem pražimo še nekaj minut. V lonec vlijemo 2,5 decilitra vode, ki naj zavre. V posodo stresemo pečene paradižnike in paprike. Ko zavre, kuhamo deset minut. Češnjeve paradižnike očistimo, manjše razpolovimo, večje zrežemo na četrtine. Posodo odstavimo. Lovorov list zavržemo, vse drugo pa gladko sesekljamo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom. Tekočino nalijemo nazaj v lonec. Po okusu solimo, juho pa le še ogrejemo. Tik pred koncem kuhanja v juho vmešamo sveže zmlet poper. Juho razdelimo v krožnike ali jušne skodelice ter dodamo narezane češnjeve paradižnike, ki jih po želji posujemo z zdrobljenimi kosmiči in pokapamo z oljčnim oljem. Postrežemo z dobrim domačim kruhom.