Čeprav se zdi, da je to nova tehnika kuhanja, pa je bila prvič opisana že leta 1799, ko je o tem pisal ameriško-angleški fizik sir Benjamin Thompson, grof Rumford, izumitelj na področju termodinamike. Nato je bila metoda pozabljena do šestdesetih let preteklega stoletja, ko so jo odkrili prehrambni inženirji kot metodo konzerviranja v prehrambeni industriji. V visoki kulinariki pa jo je prvič uporabil Georges Pralus leta 1974 v restavraciji Troisgros, kje drugje kot v Franciji. Na tak način je kuhal gosja jetra.

Od tedaj metodo uporabljajo najboljši svetovni kuharji od Paula Bocusa do Hestona Blumenthala in Ferrana Adria. Na tak način kuhajo celo na nekaterih ameriških vlakih. Metoda je priljubljena tudi v televizijskih šovih in resničnostnih kuharskih tekmovanjih, v zadnjem času pa se z njo ubadajo tudi amaterski kuharji. Za pomoč pri kuhanju v vakuumu so izdelali tudi kar nekaj posebnih kuharskih loncev in pripomočkov.