»Z vstopom v politiko se morajo posamezniki zavedati, da so postali javne osebnosti, ki zastopajo vse državljane in seveda državo. Zato so pravila kulture vedenja, protokol in ne nazadnje kultura oblačenja jasni in določeni, vsako odstopanje od teh pravil lahko posameznika osmeši. Prav zato ne moremo govoriti o konservativnem ali celo dolgočasnem oblačenju naših politikov.« Tako je stil oblačenja naših politikov ocenila strokovnjakinja kulture vedenja Bojana Košnik. »Predsedniku države Borutu Pahorju res ni očitati, da se ne zna dobro obleči. Morda bi ga lahko okrcali za malo preveč sproščen način oblačenja, ko ni strogo vpet v državniške obveznosti,« je dejala Košnikova. Tudi modna blogerka Janja Popovič, ki živi in dela v Londonu, je ocenila, da stil oblačenja slovenskih politikov ni dolgočasen. »Prvotna naloga politikov ni spremljanje modnih trendov, ampak spremljanje političnega in socialnega dogajanja v državi,« je pojasnila Popovičeva. In dodala, da se slovenski politiki oblačijo klasično, včasih tudi s pridihom bolj vpadljivih detajlov, kot je na primer vzorčasta srajca ali kravata.

V politiki ni prostora za modne ekstreme

Pravila kulture oblačenja so za ljudi v javnem življenju jasna, zato tu ni prostora za ekstreme modnih zapovedi, ampak za zlato sredino,« je dejala Bojana Košnik. »Seveda ne govorim o tem, da politiki ne smejo biti moderno, okusno in elegantno oblečeni. Vendar na način, ki je predpisan in ki politikom pritiče, ne glede na to, ali gre za moške ali za ženske. Zato se mi zdi žalostno, da smo se žolčno in dolgo pogovarjali o dolžini krila naše prve predsednice vlade Alenke Bratušek, saj je jasno, kaj je primerna dolžina krila in kakšni vzorci blaga sodijo na pomembne državniške sprejeme,« je poudarila Košnikova.

Kdo torej med politiki izstopa pri modnem oblačenju? »Med politiki nihče. Res pa je, da je predsednik države Borut Pahor najbolj eleganten in se stilsko prilagaja glede na to, s katerimi državniki se sreča,« je povedala Janja Popovič. Po njenem mnenju Pahorjev stil ustreza njegovi socialni in politični vlogi. »Izjemo je eleganten in primerno konservativno urejen za javno nastopanje. Uporablja klasične barve, s tem pa je njegova celotna podoba poslovno urejena in primerna,« je opisala modna blogerka. »Med politiki zagotovo izstopa predsednik države Borut Pahor,« je dejala modna stilistka na Pop TV Metka Albreht. »Pahor ve, kako pomembno je izbrati kakovostno tkanino za obleko, da ima ta na kameri in v živo primeren lesk. Njegova obleka je krojena po njegovih merah, klasičnih, standardnih krojih, ki pri ljudeh vzbujajo stabilnost, varnost in ponos,« je ocenila Albrehtova. Velik poudarek namenja izboru kravate in ima izjemen občutek, kdaj si bo nadel kravato, kdaj bo prišel le v srajci in kdaj v obleki. »Povezati zna športno-elegantni slog in zraven dodati majhen detajl, kot so na primer manšetni gumbi ali ročna ura. Vse to ga naredi šarmantnega,« je dejala Albrehtova. Predsednik vlade Miro Cerar je po njenem mnenju vedno barvno usklajen. »Včasih se zna poigrati z vzorci. Diskretne črte na obleki prijetno uskladi z vzorcem na kravati. Res pa je, da tudi premier Cerar spada med večino tistih moških, ki radi posegajo po številko večjih suknjičih. Žal je v takšnem sakoju videti utrujen, mlahav in nestabilen,« meni Metka Albreht.

Izstopata Irglova in Makovec-Brenčičeva

Kako se oblačijo ženske v politiki? Modna stilistka Janja Popovič je priznala, da ne spremlja njihovega stila oblačenja, vendar se med njimi najbolj poslovno izraža zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc. Druge ženske v politiki delujejo urejeno, a včasih premalo poslovno, predvsem kar zadeva dolžino obleke. »Poslanki Eva Irgl in Violeta Tomič navadno posegata po ženstvenem stilu oblačenja, vendar bi lahko včasih uporabili manj vpadljive kroje, predsednica NSi Ljudmila Novak pa bi se morda pri uporabi vzorcev lahko držala pravila 'manj je več'. Slog poslanke Simone Kuster Lipicer je zelo klasičen, poslanka Alenka Bratušek pa se glede na njeno funkcijo najbolj drži poslovnega in formalnega bontona oblačenja,« je ocenila Popovičeva.

Pri modnem ocenjevanju žensk v politiki je najbolj konkretna Metka Albreht. Za šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič pravi, da izstopa s svojo pričesko, ima občutek za modo in netipičen poslovni videz, klasični kostim zna popestriti z majhnimi detajli, kot je na primer svilena rutica. »Pri notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar imam mešane občutke. Včasih se zaveda, da so kroji pri ženskah z večjim oprsjem zelo pomembni, spet drugič na te, sicer pomembne malenkosti pozabi,« je dejala. Ministrica Anja Kopač Mrak po njenem mnenju uporablja materiale, ki delujejo težko. »Tudi okvirji njenih očal so preveč agresivni, premočni in kričijo po pozornosti, zato ji priporočam okvirje očal nevtralne oblike,« je svetovala Albrehtova. Poslanka Eva Irgl je znana po tem, da rada izstopa. »Njeni kroji suknjičev so vedno nekaj posebnega. Rada poudari svoje ženske čare, vendar skrbno pazi, da ne gre predaleč. Občudovanja vredno je, da hodi v vrtoglavo visokih petah, ki vedno sovpadajo z barvo oblačila,« meni modna stilistka. Poslanka Alenka Bratušek pa včasih pozabi, da je dolžina krila zelo pomembna. »Zelo rada ima svetleče materiale, ki pa niso primerni za javne in resne zadeve, saj preveč poudarijo tudi telesne nepravilnosti,« je dodala Metka Albreht.

Britanski politiki bolj prefinjeni

V čem se slovenski politiki, tako ženske kot moški, razlikujejo od britanskih? Kot je dejala Janja Popovič, so ženske v britanski politiki bolj prefinjene, formalne in se držijo minimalističnega pristopa. »Britanski politiki uporabljajo tradicionalne barve, posežejo pa tudi po rjavih barvah in karirastih vzorcih, česar pri slovenskih politikih ni zaslediti. Na splošno britanski politiki pogosteje izbirajo modne, lepo oblikovane čevlje, medtem ko slovenski politiki temu ne posvečajo dovolj pozornosti. Morda pa se spremljanje mode v Londonu izraža tudi v kupni moči britanskih politikov,« je še ocenila Popovičeva.