Velenjski Rudar je tradicionalni član prvoligaške družine, v minuli sezoni pa se je za točko rešil pred kvalifikacijami za nastop med najboljšo nogometno deseterico. Po zadnjih odmevnih kadrovskih rošadah usoda velenjskega kluba ni najbolj jasno začrtana.

Kdo so ljudje iz Novega Rudarja?

Nobena skrivnost ni, da se je Rudar v zadnjem obdobju srečeval s številnimi finančnimi težavami. Potem ko je Premogovnik Velenje zaradi likvidnostih zapletov umaknil sponzorsko pomoč, se je govorilo celo o bankrotu kluba. Igralcem so zamujale mesečne plače, tik pred koncem minule sezone je v nepojasnjenih okoliščinah odstopil obetavni trener Jernej Javornik, junijska skupščina kluba pa je vendarle razkrila nekatere odgovore o prihodnosti Rudarja. Klub je začel uradno sodelovati z novoustanovljenim podjetjem Novi Rudar, d. o. o., ki ga upravljajo srbski stavničarji, kar je vzbudilo nekatere pomisleke o resničnih namenih novih poslovnih partnerjev kluba.

Direktor podjetja Novi Rudar je namreč Boris Vargas, ki je poleg Agostona Vigha in Žige Žlebnika tudi njegov soustanovitelj. Vargas je v Beogradu dolga leta vodil podjetje Atlantik Company, ki se ukvarja s športnimi stavami in igrami na srečo, vsi trije ustanovitelji Novega Rudarja pa so bili slovenski športni javnosti do prihoda v klub večinoma neznani. Na nedavnem občnem zboru kluba je odstopil dotedanji predsednik nogometnega kolektiva Mitja Kamenik, ki je sicer zaposlen v Premogovniku Velenje. Kamenika je nasledil občinski uradnik Gašper Škarja, direktorski položaj pa je prevzel dolgoletni klubski funkcionar Marko Čepelnik. V sporočilu za javnost so iz Rudarja sporočili, da sodelovanje s podjetjem Novi Rudar temelji na transparentnosti, a povezave novih klubskih funkcionarjev vendarle kažejo na potencialno navzkrižje interesov.

Trener Rajevac hitro v Alžirijo

Sredi junija je Rudar Velenje za prvega trenerja imenoval 62-letnega Milovana Rajevca iz Srbije, ki je največji uspeh doživel na SP 2010, ko je z Gano osvojil peto mesto. Rudar je Rajevca predstavil kot odmevno okrepitev, a z moštvom ni preživel niti dveh tednov, saj je kmalu po imenovanju sprejel ponudbo za selektorja alžirske reprezentance. Rajevčev naslednik je postal njegov rojak Slobodan Krčmarević, ki je v Srbiji treniral državni selekciji do 19 in 21 let, deloval pa je tudi v mladinskem pogonu beograjskega Partizana. Nazadnje je Krčmarević služboval na Cipru.

Neuradno bo klubski proračun za letošnjo sezono nižji od milijona evrov, večino denarja pa naj bi prispevali poslovni partnerji iz podjetja Novi Rudar. Kmalu po začetku sezone bo znano, kako konkurenčni bodo Velenjčani v novem tekmovalnem letu, potem ko na dosedanjih šestih pripravljalnih tekmah niso bili pretirano uspešni. Premagali so le rezervo ekipo moskovskega Dinama (2:1), remi brez golov so odigrali s srbsko Vojvodino, porazili pa so jih avstrijski Wolfsberger (0:2), romunski Cluj (0:2), moskovski Spartak (12:2) in Željezničar iz Sarajeva (1:2).

Velenje je nazadnje zapustil Jaka Ihbeisheh, med okrepitvami pa velja izpostaviti srbskega vratarja Borivoja Ristića in Hrvata Matea Mužeka, ki je lani nastopal v dresu Zavrča. Tik pred zdajci se je Rudar še dodatno okrepil, prihajajo pa francoski osrednji branilec Jean Claude Billong, nekdanji branilec in kapetan Domžal Darko Zec ter hrvaški napadalec Bojan Vručina.