Milivoje Novaković je imel že v ponedeljek prav. Zmaga na sobotnem derbiju ne šteje po domačem porazu z Rudarjem praktično nič več. Od epskega slavja do glasnih žvižgov. »Ne vem, nimam odgovora,« je le skomignil Marcos Tavares na vprašanje, kaj se je zgodilo v zadnjih petnajstih minutah v Ljudskem vrtu.

Kapetan je razlog za poraz videl v padcu koncentracije – povsem drugače kot Darko Milanič: »Pri nekaterih fantih je bil problem bolj fizičen kot psihičen. Ustavili smo se v sredini, kjer nismo imeli idej. Padli smo tam, kjer imamo zelo malo možnosti rotacije, tu mislim na zadnja vezna, ki sta izgubila kontrolo nad tekmo v drugem polčasu. To ni bilo psihološko. Nekateri v tem trenutku niso sposobni več. Čaka nas trdo delo, v športu, ki ti enkrat da, drugič vzame, je pač vedno tako. Teoretične možnosti so še.«

Milanič, ki je imel tako kot Tavares globoko razočaran obraz, je poskušal še enkrat s četverico na sredini, s katero je verjel že, da bo padlo Celje. Pa ni. Vrnile so se podobne težave: po bokih vijoličastim nikakor ni šlo, ne glede na zagnana preigravanja Marka Jankovića in Sintayehuja Sallalicha, še manj pa po sredini. Polčas bi bil za pozabo, če ne bi Mateju Radanu padla žoga iz rok naravnost na nogo Sallalicha.

Pa niti to ni zadostovalo. Niti približno, ne na tako kilavi, brezzobi in brezvoljni tekmi vijoličastih. Vrnila se je rakava rana, ki zaboli vsake toliko. Najprej bolj sveža, ko Milivoje Novaković ni izkoristil čistega »zicerja« za 2:0, Jasmin Handanović pa je pri standardnem kotu žogi samo pomahal, da jo je Ivan Knezović surovo porinil z glavo v mrežo. Ko je Radan še v drugo posredoval tako, da je lahko v drugo povedel Jean-Philippe Mendy, vijoličasti niso znali pripeljati mučne tekme do konca. Nikakor. Sesutje načetega sistema, zagnani Rudar je imel v borbi za obstanek vse več protinapadov in priložnosti, hitri rezervist Mitja Lotrič pa je poskrbel za dve akciji za zmago: najprej je podal za krasen volej Lea Črnčiča, nato pa je še začel akcijo, ko je Nikola Tolimir poskrbel za totalni preobrat.

Še trener Ramiz Smajlović, ki je dobesedno čez noč vskočil po odhodu Jerneja Javornika, je tehtal o rezultatu. In bil nagrajen s toplim aplavzom, ki ga je Velenjčanom proti koncu težke sezone namenila tudi mariborska publika.