»O Marku Cavendishu ne gre izgubljati besed. Je sprinter ekstra razreda. To potrjuje ne samo tretja letošnja zmaga z novo ekipo, ampak skupno že 29 zmag na Touru od leta 2009. Presenetil me je že z zmago v prvi etapi, ker je na dirki po Sloveniji odstopil izmučen že po polovici prve kraljevske etape. Je pa bila zanj in njegove pomočnike Dimension Data zagotovo prelomna zmaga prvi dan. Takrat so dobili samozavest, celotna ekipa, nabrana med starimi izkušenimi kolegi, se je sprostila in zdaj leti. Ta adrenalin Cavendishu očitno daje dodatno gorivo,« je Borut Božič (Cofidis) komentiral razplet šeste etape 103. Toura, na kateri je najboljši sprinter na svetu še za zmago več bliže največji legendi etapnih zmag na Tour de Franceu, Eddyu Merckxu s 34 zmagami.

Božič je kot inštruktor in vlakovodja francoske zasedbe Cofidis pripravljal teren za uveljavitev Christopha Laporta (6. mesto). »Bilo je solidno, a pred zaključkom nismo imeli prave vizije, kaj narediti. Zato sem prezgodaj pospešil na čelo kolone. Bilo bi bolje, da bi počakal še kilometer in začel morda od zadnjega kilometra. Je pa dobro, da smo se pokazali in da sem dal upanje mlajšim v ekipi, da nismo brez moči proti elitnim sprinterskim vlakom. V ekipi sem zato, da jim pokažem in dajem motivacijo,« je svoje poslanstvo opisal Božič, ki seveda ni končal v ospredju.

Kot pričakovano niti preostala trojica Jan Polanc, Luka Pibernik in Kristijan Koren ni bila povsem v ospredju. »V zaključku je letelo po zraku, a vse skupaj z moje plati na Touru ni slabo,« je Koren (52. mesto) opisal prvi toplejši dan na Touru. Prav Korenov dosežek je z nekaj simbolike zaznamoval jubilejno osemdeseto obletnico slovenskih nastopov na Touru. 52. mesto je bil tudi najboljši dosežek Ljubljančana Franca Abulnarja, ki je leta 1936 nastopil v štiričlanski ekipi Jugoslavije in zdržal devet peklenskih etap. Dokler po kraljevski etapi med Briançonom in Dignem v Alpah (220 kilometrov) ni zaostal več kot dovoljenih dvajset odstotkov za kasnejšim skupnim zmagovalcem Belgijcem Maelsom. Pri pravilih tudi tedaj niso poznali usmiljenja, čeprav je bil Abulnar le na repu tistih, ki so z veliko muke premagali tri s snegom prekrite gorske planote, do katerih vodi pot, ki se po slabosti ne more primerjati z vozno cesto. Tako dramatično so razmere opisali v časopisu Slovenski narod 31. julija 1936. Letošnji Tour sicer v prvih šestih dneh še nima dramatičnosti Abulnarjeve dobe. V dolgi moderni dobi se še ni zgodilo, da po šestih dneh še ni bilo odstopa. Vseh 198 kolesarjev se bo danes zapodilo proti Pirenejem, kjer jih čaka vzpon čez legendarni Col d'Aspin (1490 metrov) s spustom do gorskega središča Lac de Payole. Značilnost podobnih etap v preteklih letih je napad kolesarjev Skya, ki so s Chrisom Froomom in prej z Bradom Wigginsom prav v podobnih etapah naredili prvi veliki korak h končni zmagi.

Medtem je najboljša slovenska kolesarka Polona Batagelj (BTC City Ljubljana) v kraljevski etapi Giro Rosa zaostala 22 minut in v skupnem seštevku zdrsnila na 23. mesto, vodstvo je prevzela Američanka Megan Guarnier.

Tour de France, 6. etapa (190 km): 1. Cavendish (VB, Dimension Data) 4,43:48, 2. Kittel (Nem, Etixx), 3. McLay (VB, Fortuneo), vsi isti čas, 52. Koren (Cannondale) +0:05, 60. Pibernik, 111. Polanc (oba Lampre) oba isti čas, 176. Božič (vsi Slo, Cofidis) +1:16, skupno: 1. Van Avermaet (Bel, BMC) 30,18:39, 2. Alaphilippe (Fra, Quick-Step) +5:11, 3. Valverde (Špa, Movistar) +5:13, 82. Pibernik +25:35, 109. Polanc +29:20, 144. Koren +33:48, 173. Božič +39:04.