»To, da se v zaključku etape po skoraj 240 kilometrih vozimo 70 kilometrov na uro, ne preseneča samo mene, čeprav sem nekaj dirk že doživel. Zares kar leti. To je bila tudi glavna tema v klubskem avtobusu po etapi med kolesarji naše ekipe. Tudi po hitrostih, ko gre zares, se vidi, da je Tour zares Tour. V sprintu v naši ekipi poskuša Davide Cimolai, a je preprosto povedal, da ni dovolj močan,« je sklepni del pete etape v Limogesu očaral slovenskega predstavnika Luka Pibernika. Čeprav je drugi najmlajši in brez izkušenj na tritedenskih dirkah, se vseeno čudi posebni dimenziji Toura.

Sprinterski obračun velikanov sprinta je dobil nemški orjak Marcel Kittel pred mladim Francozom Bryanom Coquardom. Dvoboj kolesarjev z največ zmagami UCI v sezoni (11 – 13) se je končal še z manjšo milimetrsko razliko kot dan prej med Cavendishem pred Greiplom. Spredaj, kjer najboljši zadnje metre potisnejo pedala z močjo tudi več kot 1800 vatov, Kittel pa še posebej slovi po maksimalni moči, je v korektnih razmerah na široki cesti prostor le za najmočnejše, z najbolj uigranimi in močnimi sprinterskimi vlaki.

Etixx-Quick.step je v tem pogledu najbolj dominantna ekipa. Prestop Kittla iz nemške Giant-Alpecin v belgijsko zasedbo menedžerja Lefevra je bil s te plati nadgradnja, navezana tudi poslovno s trgovsko verigo Lidl. S solzami sreče po zmagi je s Kittla splaknilo tudi breme pritiska: »Na to zmago sem čakal od leta 2014. Kot da bi še enkrat znova prvič zmagal. Ekipa se je dolgo trudila za zmago, a je zmeraj šlo kaj narobe,« si je oddahnil.

Pibernikova in Polančeva zasedba Lampre in Korenov Cannondale sta pri prvini hitrih zaključkov na obrobju. Zanimivo je, da je še najbolje od mož iz teh »slovenskih« ekip uvrščen mladi Američan Lawson Craddock (13.), ki pa bi lahko bil presenečenje tudi kasneje v težjih gorskih etapah. »Ma, ni slabo,« je bil po opravljenem kot pomočnik zadovoljen Kristijan Koren. Že prva sprememba in prvi test za hribolazce bo današnja etapa s šestimi klanci nižje kategorije, kar pomeni, da se bodo spremenile tudi vloge slovenskih kolesarjev. »Težko, da bo kaj prostora za lastne interese,« opozarja Pibernik, ki je prvi Štangljev kandidat za četrto mesto za Rio. Jan Polanc, ki ima ob Primožu Rogliču in Simonu Špilaku trden status za Rio, lahko z 41 sekundami zaostanka še vedno potihoma upa na kanček sreče in sanjsko belo majico.

Poslanstvo sprinterja Boruta Božiča in ekipe Cofidis se je včeraj končalo na enem od zoženj ceste nekaj kilometrov pred ciljem, ko je vsa ekipa naredila napako in izpadla iz igre. »Ena napaka in bilo je konec misije,« je pritrdil Idrijčan. »V bistvu se je končala že 15 kilometrov pred ciljem, ko sem moral zamenjati obročnik. Do tistega trenutka je bilo vse idealno, že zadnjih 50 kilometrov sem bil povsem spredaj v koloni. Ker lahko na Touru le tako kaj narediš. Po odpravljeni okvari se je bilo nemogoče prebiti nazaj v ospredje. Na Touru je tak boj, da je bil moj poskus misija nemogoče. Brutalno leti. Potreboval sem skoraj deset kilometrov, da sem z muko pridobil nekaj mest v koloni, a še vedno smo bili preveč zadaj, ko se je naredil čep na cesti. Verjamem, da imamo pri Cofidisu potencial, da naredimo nekaj odmevnega,« je svoj pogled opisal Božič.

Pritrdil je tudi načinu dirkanja, značilnemu za Tour zadnja leta. »Tudi v sprinterskih etapah so spredaj v zaključku vse ekipe s hribolazci: Quintana in vsi pomočniki Movistarja, Van Garderen, Porte in vsi iz BMC, Froome in Sky, Aru in Astana. Vsi hočejo biti spredaj. A za vse ni prostora ob Etixxu, ekipah Dimension Data, Lotto, Tinkoff, Katjuša. In da tako leti, kot je rekel Pibernik, je za Tour običajno. To je norišnica. Sagan je pred dnevi kar prav povedal. Mnogi bi potrebovali možgane. Jutri pa se začne drugačen del Toura. Prav zanima me, ali bo Sagan klance preživel v rumeni,« je končal Božič.

Izidi včerajšnje četrte etape (Saumur - Limoges, 237,5 km): 1. Kittel (Nem, Quick Step) 5,28:30, 2. Coquard (Fra, Direct Energie), 3. Sagan (Slk, Tinkoff), 4. Groenewegen (Niz, Lotto NL-Jumbo), 5. Kristoff (Katjuša), 6. Enger (oba Nor, IAM), 7. McLay (Fortuneo-Vital Concept), 8. Cavendish (oba VB, Dimension), 9. Dumoulin (Fra, Ag2R), 10. Gerrans (Avstral, Orica), 97. Polanc, 99. Pibernik (oba Lampre-Merida) vsi isti čas, 130. Koren (Cannondale-Drapac) + 1:33, 155. Božič (vsi Slo, Cofidis) isti čas, vrstni red: 1. Sagan 20,03:02, 2. Alaphilippe (Fra, Etixx) + 0:12, 3. Valverde (Špa, Movistar) + 0:14, 4. Barguil (Fra, Giant-Alpecin) + 0:18, 5. Froome (VB, Sky), 6. Kreuziger (Češ, Tinkoff), 7. Quintana (Kol, Movistar), 8. Aru (Ita, Astana), 9. Matthews (Avstral, Orica), 10. Rolland (Fra, Cannondale) vsi isti čas, 47. Polanc + 0:53, 68. Pibernik + 1:57, 141. Koren + 8:42, 149. Božič + 9:26.