Prvo veliko poslastico letošnjega Wimbledona je dobil Roger Federer. Švicar je v četrtfinalu proti Marinu Čiliću rešil tri zaključne žogice in obrnil izid v nizih z 0:2 v zmago s 3:2. Tako Dalmatinec kot najboljši igralec vseh časov na travi sta pokazala izjemen tenis, odločale pa so malenkosti.

Gremo po vrsti. Ko je Čilić povedel z 2:0 v nizih, je sedemkratni zmagovalec Wimbledona porabil ogromno energije, da je ostal v igri. Hrvat je pritiskal nanj z vseh strani, Federer pa je po zaslugi odlične igre in zbranosti v odločilnih točkah ostal v igri. Najbolj izenačena je bila podaljšana igra četrtega niza. Švicar je prvo zaključno žogico rešil pri zaostanku s 4:5 v igrah, drugo pri zaostanku s 5:6, tretjo pa v podaljšani igri. Vselej je imel pri branjenju žogic začetni udarec. V podaljšani igri je izkoristil četrto žogico za niz. V odločilnih trenutkih je bil Federer, ki mu je stala ob strani zvesta in najboljša publika na svetu, boljši. Desetič v karieri je dobil dvoboj, potem ko je zaostajal z 0:2 v nizih.

Z zmago je Federer postavil nov mejnik. S 307. zmago je postal najuspešnejši igralec vseh časov na turnirjih velike četverice. Z mesecem manj od dopolnjenih 34 let je postal drugi najstarejši igralec v polfinalu. Mario Ančić ostaja edini Hrvat, ki je Rogerja Federerja premagal v Wimbledonu.

»Marin je eden najbolj simpatičnih igralcev v teniški karavani in od srca mu čestitam za prikazano igro. Po mojem je igral na ravni, kakršno je pred leti pokazal v New Yorku, kjer je dobil svoj edini turnir velike četverice. S svojo igro sem zelo zadovoljen,« so bile prve besede Rogerja Federerja po novi zmagi. V jutrišnjem polfinalu se bo Švicar pomeril z naturaliziranim Kanadčanom Milošem Raonićem, ki je domov poslal Američana Sama Querreyja – ta je na svoji poti izločil Novaka Đokovića.

Moški, četrtfinale: Federer (Švi, 3) – Čilić (Hrv, 9) 6:7 (4), 4:6, 6:3, 7:6 (9), 6:3, Raonić (Kan, 6) – Querrey (ZDA, 28) 6:4, 7:5, 5:7, 6:4, Berdych (Češ, 10) – Pouille (Fra, 32) 7:6 (4), 6:3, 6:2.