Vendar preden navijači nogometnih klubov po vsej Evropi začnejo odpirati šampanjce, se gre spomniti reka, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. To velja tudi v tem primeru, saj obsojenca zaradi obsodbe najverjetneje nikoli ne bosta šla za rešetke. Gre za njuno prvo kazensko obsodbo, v Španiji pa velja praksa, da prvič obsojeni za nenasilna kazniva dejanja, za katera je izrečena kazen nižja od dveh let, to prestajajo pogojno in na prostosti. Bosta pa Messijeva zaradi odločitve sodišča segla globoko v žep. Skupaj bosta namreč morala poravnati 3,7 milijona evrov globe – Lionel 2,09 milijona evrov, Jorge Horacij pa 1,6 milijona evrov. Spomnimo, da je Lionel Messi že ob izbruhu afere pred tremi leti poravnal dolg pet milijonov evrov v upanju, da njegov primer ne bo romal pred sodišče. Želje se na koncu niso uresničile, z vsemi plačili španski državi pa bo utaja 4,16 milijona evrov družino Messi torej stala več kot dvakrat toliko.

Denar skrila v davčno oazo

Vsota, zaradi katere sta se Messijeva znašla v nemilosti zakona, se nanaša na dohodke od marketinške uporabe igralčeve podobe med letoma 2007 in 2009. Tožilstvu je uspelo prepričati sodišče, da sta oče in sin te poskušala pred dacarji skriti v belizejski in urugvajski davčni oazi. Utajeni prihodki, ki jih je obravnavalo sodišče, so izvirali iz oglaševalskih pogodb s podjetji Adidas, Banco Sabadell, Danone, Pepsi-Cola, Procter and Gamble in Kuwait Food Company.

Lionel Messi, čigar ime se je ob nedavnem razkritju panamskih dokumentov znašlo tudi na sramotilnem stebru javnosti, se že od samega začetka sojenja brani, da za davčno utajevanje ni vedel. Tudi na obravnavi 2. junija letos je zatrdil, da se je posvečal izključno športni pripravljenosti in igranju nogometa, pogodbe pa je le podpisoval, ne pa tudi prebiral. Trdil je, da je poslovno plat zaupal očetu, ta pa da se je posvetoval s pravnimi svetovalci. Zagovor je prepričal državno tožilko, ne pa tudi zastopnika španske davčne uprave, ki je vztrajal, da je bil mlajši Messi o poslovanju dovolj seznanjen in je posledično sokrivec utaje. Čeprav je sodišče tem ocenam pritrdilo, odločitev še ni pravnomočna. Obsojenca se namreč še vedno lahko pritožita na špansko vrhovno sodišče, kar je Lionel tudi že napovedal. Njegovi pravni zastopniki so pojasnili, da si želi oprati ime.

Katastrofalno leto za enega najboljših nogometašev na svetu

Obsodba zagotovo ne bo polepšala Messijevega spomina na tekoče leto, ki je tudi sicer bolj grenak. Zmagi v španskem državnem prvenstvu in pokalu sta bili sicer dober obliž na rano zaradi četrtfinalnega izpada iz lige prvakov proti Janu Oblaku in njegovemu Atleticu iz Madrida. Že 27. junija pa mu je šlo spet vse narobe, ko je prav Messi v finalu ameriškega prvenstva zgrešil enajstmetrovko in Argentino popeljal do drugega zaporednega poraza v tem tekmovanju, že drugo leto zapored proti Čilu. Messi je po novem razočaranju obesil reprezentančne čevlje na klin, slabih deset dni kasneje pa se je zdaj uradno znašel tudi na neslavnem seznamu zvezdnikov Barcelone z davčnimi težavami. Na njem so še nekdanja igralca Barcelone Gabriel Milito (1,8 milijona evrov) in Dani Alves (1,3 milijona evrov) ter tudi trenutni član ekipe Javier Mascherano (1,5 milijona evrov). Tudi katalonski klub je letos že moral plačati 5,5 milijona evrov zaradi nepravilnosti pri prestopu Neymarja iz brazilskega Santosa. Zaradi spora z investicijskim skladom DIS o lastninskih pravicah in odškodnini za prestop v Španijo pa so brazilskemu zvezdniku že v začetku leta zamrznili za okoli 40 milijonov evrov premoženja.