Na Avtobusni postaji Ljubljana na podlagi prodanih vozovnic že od leta 2009 opažajo naraščanje mednarodnega prometa. V lanskem letu so glede na leto 2014 dosegli 10-odstotno rast, vsaj tolikšno pričakujejo tudi letos. Vodja prometno-komercialne službe ljubljanske avtobusne postaje Vojko Anzeljc ugotavlja, da Ljubljana postaja vedno pomembnejše evropsko avtobusno vozlišče.

20 avtobusov na dan v Zagreb

Anzeljčeve besede podkrepi tudi podatek, da trenutno avtobusi, ki vozijo skozi slovensko prestolnico, vozijo v 19 evropskih držav. Z avtobusom je na primer mogoče potovati v München, Zagreb, Trst, Milano, Pulj, na Reko, v Dubrovnik, na Dunaj in v Benetke.

Sprva so morali avtobusne prevoznike spodbujati, da so vzpostavili avtobusno povezavo med Ljubljano in hrvaško prestolnico. Še pred tremi leti namreč neposredne povezave med tema mestoma ni bilo. Danes iz Ljubljane v Zagreb vsak dan odpelje kar 20 avtobusov, je dejal Anzeljc, vozovnico pa je mogoče kupiti že za 4 evre. Iz Ljubljane so pogosti odhodi tudi v München, kamor vsak dan odpelje po 15 avtobusov, najcenejša vozovnica pa trenutno stane 19 evrov.

V avtobusu tudi vtičnice in internet

Anzeljc pričakuje, da se bo v prihodnje povečalo število avtobusnih povezav z mesti na Balkanu. »Pričakujemo, da bodo avtobusi na že obstoječih mednarodnih progah, recimo iz Bosne, ki trenutno ne ustavljajo na Avtobusni postaji Ljubljana, začeli ustavljati tu, saj imajo potnike, ki bi recimo v Ljubljani lahko prestopili na druge proge in pot nadaljevali drugam v Evropo.«

Takšen razcvet mednarodnega avtobusnega prometa na Avtobusni postaji Ljubljana pripisujejo več dejavnikom, in sicer povečanju števila avtobusnih povezav z različnimi mesti in povečanju števila odhodov in prihodov avtobusov. Komercialist Matija Jeras z avtobusne postaje pa je dodal, da avtobusni prevozniki na mednarodnih progah tudi dobro skrbijo za svoje potnike, saj ima vedno več avtobusov večje razmike med sedeži, toaletni prostor, ponudbo osvežilnih pijač in prigrizkov, vtičnice za polnjenje elektronskih naprav in tudi brezplačen brezžični internet.