Čeprav je imela predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc z iskanjem virov financiranja za gradnjo drugega tira dobre namene, je bilo njeno ravnanje vprašljivo. Po naših podatkih je Žnidaršič-Kranjčevo zanimalo, ali bi izbranci vlagali v kapital družbe s kapitalom v višini 250 milijonov evrov, ki bi gradila železnico, pri čemer bi imela naložba brez poroštva države v času od 35 do 40 let zagotovljen donos v višini šestih odstotkov. Prva nadzornica Luke Koper je naokoli povpraševala še o tem, kolikšne zneske bi bili vlagatelji pripravljeni investirati v naložbo.

Iz tega lahko sklepamo, da je Žnidaršič-Kranjčeva vlagateljem ponujala nakup obveznic, ki podobno kot posojila predstavljajo dolžniške vire financiranja. Pred časom so morali v Prvi osebni zavarovalnici, v kateri je Žnidaršič-Kranjčeva predsednica uprave in lastnica, odpisati podrejene obveznice Banke Celje, po razpoložljivih podatkih v višini 3,7 milijona evrov.

Konflikt interesov?

»Prepričani smo, da za iskanje vlagateljev za gradnjo drugega tira ni pristojen nadzorni svet Luke Koper, niti njegovi posamezni člani. Skladno z zakonom so se vsi člani nadzornih svetov družb v državni lasti dolžni izogibati vsakršnemu dejanskemu ali možnemu nasprotju interesov in morajo biti pozorni nanj ter morajo storiti vse, da se mu izognejo,« so pojasnili na Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je predlagal zamenjavo Žnidaršič-Kranjčeve. Vprašali smo jih, ali je ta z novačenjem vlagateljev za financiranje drugega tira po njihovem mnenju v konfliktu interesov.

Za napovedano zamenjavo Žnidaršič-Kranjčeve sicer ni bil povod iskanje investitorjev za gradnjo drugega tira. V zahtevi za razširitev dnevnega reda jutrišnje skupščine Luke Koper z zamenjavo treh nadzornikov so na SDH pojasnili, da je obstoječi nadzorni svet odigral pomembno vlogo pri stabilizaciji razmer v družbi leta 2013, pri izboljšanju poslovanja in korporativnega upravljanja. Po drugi strani pa prihodnje poslovanje, skladno s strateškim poslovnim načrtom Luke Koper v obdobju od leta 2016 do 2020, zahteva sestavo nadzornega sveta, prilagojeno novim razmeram in ambiciozno zastavljenim ciljem, so poudarili na SDH. Dodali so, da Luka Koper vstopa v obširne investicijske cikle, čakajo jo resni izzivi glede na globalne trende v ladijski logistiki, poiskati pa bo morala tudi odgovore na izzive, ki prihajajo iz konkurenčnih pristanišč.

Na vprašanja, med drugim na ta, ali je bila z novačenjem vlagateljev v konfliktu interesov, kakšen je bil odziv možnih vlagateljev, koliko obveznic bi bili pripravljeni odkupiti v Prvi pokojninski družbi in koliko je ta izgubila s podrejenimi obveznicami Banke Celje, od Žnidaršič-Kranjčeve nismo prejeli odgovorov. Za RTV Slovenija pa je pred kratkim pojasnila, da so jo člani nadzornega sveta Luke pooblastili, da kot državljanka preveri pripravljenost zavarovalnic in pokojninskih skladov za investiranje v ta projekt. Da ne bi prišlo do konflikta interesov, je naokoli povpraševala kot državljanka in ne kot nadzornica, je dodala.