Dve dobri novici potemtakem, preveč dobri, da jima ne bi kazalo pogledati v zobe. Najprej recimo drugi. Prvič, bolj ali manj uradna obrazložitev za »javno-zasebno partnerstvo« pri gradnji drugega tira je stanje javne zadolžitve; vlada išče zasebne partnerje, da ne bi pokvarila javnofinančne slike. Torej očitno ne zato, da bi zasebni kapital, denimo, poskrbel za racionalno zasnovo samega projekta in prav takšno izvedbo. Brez ponavljanih razpisov za oddajo del, rumenih in rdečih disket, čudežno nabreklih dokumentacij, podražitvenih aneksov, prekoračenih rokov in tako naprej.

To po drugi strani pomeni, da nam »projektna« konstrukcija za gradnjo drugega tira ustanovljenega podjetja 2TDK (lepo ime, mimogrede, malce, hm, hipstersko) za zdaj z ničimer ne zagotavlja, da vlada ni ustanovila drugega Darsa, ki ne bi davkoplačevalcev navduševal s svojimi, na primer, trojanskimi in šentviškimi predori. Ali drugega HSE s svojim šestim blokom. Prej nasprotno, kajti morebitni partnerji, kakršne je omenjal infrastrukturni minister Peter Gašperšič, pretežno tudi sami močno zaudarjajo po državi, le da ne slovenski, ampak češki, madžarski ali pač kitajski. Pa tudi EBRD je pravzaprav podoben potencialni »zasebni« partner.

Nemara ne gre drugače, ker »pravega« zasebnega kapitala za tovrstna infrastrukturna vlaganja navzlic poplavi denarja, ki jo zagotavljajo centralne banke, preprosto ni mogoče najti. Ker je pričakovani donos prenizek, strah pred servisiranjem dolgoročnih kreditov po morebitnem dvigu obrestne mere prevelik ali kar koli že. A če je tako in če bo 2TDK nazadnje v resnici »javno-javno« partnerstvo, potem se bo dogajalo točno tisto, česar smo v takšnih primerih že vajeni. Le še malo slabše utegne biti, ker se bo h koritu rinilo še več lobističnih omrežij in njihovih političnih botrov.

Težko je vedeti, ali tej menda tolikokrat neutemeljeno kritizirani vladi sploh kdo komunikacijsko svetuje oziroma ali vlada, premier Miro Cerar in njegovi ministri morebitne nasvete sploh kdaj poslušajo. Objaviti ustanovitev podjetja in pri tem precej naravnost in zelo prostodušno priznati, da se koalicija o direktorju še ni uskladila, namreč ni videti posebej vešče. Naj si javnost ob tem nemara misli, da direktorja iščejo po strokovnih referencah? In da se bodo izključno teh držali tudi »zasebni« partnerji?

Še več, zakaj je vlada z ministrom, ki še pred letom dni ni verjel v smotrnost drugega tira, nenadoma tako (po)hitela z ustanovitvijo podjetja, če partnerjev, kakršnih koli že, očitno še nima? Zakaj ni prej sestavila celotne »konstrukcije«? Ko je to sredo deželni glavar avstrijske Koroške podpisal sporazum o javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo hitrejšega širokopasovnega omrežja, je bilo jasno, kdo so partnerji 150-milijonskega posla (trije telekomunikacijski operaterji in dežela) ter kaj in koliko bo kdo izmed njih prispeval.

Res bi bilo lepo, ko dobrim novicam ne bi bilo treba gledati v zobe.