Leta 2004 je Alta Badia gostila prvi Chef's cup Südtirol. Izjemno uspešno južnotirolsko izvirno različico si je zamislil kuharski mojster Norbert Niederkofler, ki si je v hotelu Rosa Alpina v Alti Badii prislužil tri Michelinove zvezdice. V italijansko mondeno mesto je pripeljal nekaj najboljših kuharskih mojstrov, ki so po smučarskih kočah ustvarjali gurmanske prigrizke za lačne smučarje, hkrati pa so si lahko v sproščenem vzdušju izmenjali dragocene izkušnje.

Ne le šport, ampak tudi kulinarično razvajanje

Od Slovencev je vrata kolegom odpiral Tomaž Kavčič (Zemono), ki v Dolomite hodi že deset let, v elitno druščino pa sta bili med drugim povabljeni tudi Ana Roš (Hiša Franko) in Ksenja Mahorčič (Gostilna Mahorčič). Letos prvič v desetletju Chef's cupa ni bilo. Namesto njega je Niederkofler organiziral malce elitnejši dogodek Care's z zvenečimi kuharskimi in vinarskimi imeni z vsega sveta, ki so na okroglih mizah razpravljali o prihodnosti visoke kulinarike in etičnem, trajnostnem pristopu do gastronomije. Slovensko kulinarično idejo sta zastopala Roševa in Kavčič.

»Prvo leto, ko so v Alti Badii začeli tovrstno ponudbo, me še ni bilo, naslednje leto pa sem tudi sam začel sodelovati in z veseljem se vračam vsako leto. Sam trdim, da je kulinarika zelo povezana s smučanjem, s prostim časom ljudi, z dopustom. Ko smo na dopustu, se imamo radi lepo in zato je še kako pomembno, da ljudem ne ponudimo le športa, ampak tudi odlično kulinarično razvajanje,« pove dobro razpoloženi Kavčič, ki je ponosen, da je del zgodbe na Krvavcu, ki so jo zastavili z bratoma Luko in Martinom Jezerškom (Dvor Jezeršek) ter ob podpori fotografa Deana Dubokoviča. »Ne trdim, da imamo na slovenskih smučiščih slabo kulinariko. Pasulj, ričet in klobasa zagotovo povrnejo moči. Je pa prav, da se ta ponudba še popestri. Kajti vsi si želimo gosta, ki je gurman. Ta tudi na smučišču zapravi kakšen evro več in če te ponudbe nima, ga preprosto ne bo,« pove Kavčič.

Ne le pasulj, zelje in klobasa

Medtem ko se je dogajanje preselilo ob tekmovalno progo, je na krvavški plaži živahno potekala debata o kulinariki med slovenskimi kuharji, ki so se odzvali povabilu Luke Jezerška. Tako so se ob delovnem pultu Boruta Jovana (Galerija okusov) v pogovor zapletli Janez Bratovž (JB Restavracija), Karim Merdjadi (Atelier Karim) in Leon Pinterič, ki je zastopal najmlajšo generacijo znamenite prekmurske gostilne Rajh.

Tomaž Bolka (Gostilna Krištof) je bil poleg Luke Jezerška edini kuhar, ki je sprejel dodaten izziv in se pomeril za smučarski pokal. Poleg kuharskih zvezdnikom smo lahko v cilju ujeli tudi dobitnika olimpijske kolajne srebrnega leska iz leta 1984 v Sarajevu in uspešnega poslovneža Jureta Franka. Dobro razpoloženi Franko nam je priznal, da je bila tekma zanj bolj ali manj revijalno obarvana. »Žal moje noge česa več ne bi zmogle,« nam je v smehu povedal in tudi odkrito priznal, da se je nasmučal za nadaljnjih pet življenj. »Danes se enkrat ali dvakrat spustim po smučišču, potem pa rad zavijem tja, kjer se da kaj dobrega pojesti in tudi popiti. Všeč mi je, da se kultura kulinarike prenaša v gorski svet, kjer smo bili navajeni le na pasulj, zelje in klobaso,« je še povedal, preden se je prepustil vrhunskim okusom mojstrov, ki so po končani tekmi z veseljem nahranili vse dobre kulinarike lačne smučarje.

Domači in lokalni okusi na plaži

In kaj so mojstri pripravili za svoje goste? Tomaž Kavčič si praznika, kot je bil zanj ta posebni smučarski dan, ne predstavlja brez domače goveje juhe. »Vendar moram poudariti, da mora biti goveja juha poštena, torej kuhana pet do šest ur. Da nas ob vsakem požirku – postrežena je bila v epruveti, vrne v otroštvo. Zraven postrežemo tudi panceto 300-kilogramskega prašiča, ki sem jo kuhal na nizki temperaturi, tukaj na Krvavcu pa le še spekel v kruhu ter postregel z našim zemonskim hrenom,« je radovednim smučarjem razlagal Kavčič, Borut Jovan pa je, kot je v šali povedal, Kavčičevo govejo juho le še nadgradil z domačimi kolinami. »Januar je čas kolin, na Krvavec pa smo prišli z neko novo, sodobnejšo verzijo,« pove Jovan, ki mu je tokrat ob strani suvereno asistiral Ivan Kastelic iz Dnevnega bara pr'Mrtinet, mojster jedi izpod peke. V imitaciji krušne peči Kopa sta raviol iz rdeče pese, polnjen s krvavico, popestrila z dimljenim svinjskim filejem. Janez Bratovž je tokrat postregel s fižolom, ki sta mu piko na i dodala domača slanina in majaron. »Žal ne z mojega vrta, ki je prazen,« nam je priznal kuharski mojster, ki na svojem domačem vrtu pridela večino zelišč. Predvsem zaradi dimne zavese sta bila zanimiva tako Luka Jezeršek, ki je za štedilnik uporabil kar »goreče« drevesno deblo, in Tomaž Bolka, ki je jedi – tudi ta je postregel s krvavico, korenjem s čilijem in kruhom, polnjenim z ajdovo kašo in zeljem – pripravljal na odprtem ognjišču.

Dogodek pa seveda ne bi bil popoln brez dobre kapljice. Gašper Čarman, lastnik vinoteke eVino bar, ki smo ga ujeli ravno med okušanjem Kavčičeve jedi, je strokovno potrdil, da vino zagotovo spada na smučišče. »Na smučiščih v Dolomitih ima danes že vsaka koča vinsko karto z vsaj 50 vini in verjamem, da bomo zelo kmalu temu sledili tudi pri nas,« pove. Na izziv, katero vino bi mu ob kuhani panceti najbolj ustrezalo, pa je odgovoril: »Kozarec dobrega belega tokaja, letnik 2014, sveže aromatično, z lepo kislino.« Glede vinske karte se je s Čarmanom strinjal tudi Danilo Steyer, ki pa je ta dan stavil na penino: »Penina po končani smuki poživi, mehurčki pa človeku povrnejo energijo.«

Naslednje leto bodo dogodek še nadgradili

Nekaj več kot 120 tekmovalcev ter okoli 200 udeležencev je potrditev in spodbuda za ekipo, da si pokal Gourmet zasluži nadgradnjo. »Letos smo postavili dobre temelje, naslednje leto si želimo dogodek razširiti še na nedeljo, ko je na Krvavcu več smučarjev, ki kljub temu, da niso povezani z gostinstvom, radi dobro jedo. Ideja je narediti gurmanski safari izziv. Smučarji bodo morali na smučišču poiskati lokacije, kjer jih bodo presenetili najboljši kuharski mojstri s svojo kulinarično specialiteto,« pove Martin Jezeršek, ki ima tudi že pripravljeno zgodbo za Večerjo na Zajli (12. februar), ki jo na Krvavcu pripravljata gostilni Dvor Jezeršek in Krištof.