Zdi se, da filmska industrija v zadnjih letih trpi za pomanjkanjem originalnih idej. Le kako ne bi dobili takšnega občutka, ko pa se vse prevečkrat zazdi, da obiskovalec v kinu lahko izbira zgolj med novodobnimi risankami, nadaljevanji uspešnic, romantičnimi komedijami ali kakšno na novo posneto uspešnico izpred treh desetletij. Tik pred prihodom na velika platna je zdaj tako tudi nov film Izganjalci duhov (Ghostbusters), ki sicer menda ni ne nadaljevanje ne na novo posneta stara uspešnica, pač pa nov film z enakima imenom in tematiko. In čeprav je sodeč po eni od spletnih anket prva stvar, na katero ljudje pomislijo ob omembi originala iz leta 1984, naslovna skladba Raya Parkerja mlajšega, se je visoko znašel tudi avtomobil iz tega filma. Ime mu je bilo Ectomobil ali tudi Ecto-1.

To je po svoje tudi logično. Navsezadnje verz iz omenjene pesmi, ki smo si ga najbolj zapomnili, vsebuje vprašanje: »Koga boste poklicali?« Temu sledi odgovor: »Izganjalce duhov!« Ko jih torej kdo pokliče, morajo tja priti, to pa lahko storijo le s svojim avtom.

Imel je vrsto nepojasnjenih dodatkov

Ectomobil je bil sicer močno predelani cadillac miller-meteor iz leta 1959, modificirano reševalno vozilo, še najbolj podobno ogromnim karavanom, ki je svoje mesto našel tudi v drugem delu filma leta 1989 pa tudi v tako rekoč vseh rečeh, povezanih s franšizo Izganjalci duhov – v televizijski seriji, videoigrah....

V filmu ga vidno navdušen precej manj vzhičenemu in prej jezno-začudenemu kolegu Petru Venkmanu (Bill Murray) predstavi Ray Stantz (Dan Aykroyd), ki pove, da je zanj odštel »zgolj« 4800 ameriških dolarjev, nato pa začne počasi naštevati, kaj vse je pri njem treba popraviti. »Morda potrebuje malo popravkov pri vzmetenju in amortizerjih... Pa pri zavorah... In zavornih oblogah... Ter krmilnem sistemu... Pa menjalniku, na zadku, električni napeljavi...« našteje Stantz. A ko avtomobil dejansko preuredijo in uredijo, je videti popolnoma drugače, za piko na i pa mu namenijo lepo svežo belo barvo, čeprav je bila po scenariju zanj predvidena črna z belimi in vijoličnimi lučmi, in na vratih logotipe izganjalcev duhov. Ecto-1 je poleg tega, da izganjalcem duhov služi kot prevozno sredstvo, namenjen tudi prevažanju njihove opreme. Zanimivo pa je tudi, da ima avto na strehi montiranih kar nekaj dodatkov, funkcij, ki jih v filmu nikdar ne razkrijejo. So jih pa zato v risanem filmu, v katerem je reč na strehi pojasnjena kot protonski top, ki ga uporabijo za lovljenje večjih duhov.

Pomemben bo tudi v novem filmu

Sicer pa je imel avtomobil nekaj zanimivih pripetljajev tudi v resničnem svetu. Kmalu po prihodu filma v kinematografe so ga uporabili za oglaševanje, in sicer tako, da ga je po ulicah New Yorka vozil voznik, oblečen v izganjalca duhov. Pri tem je bil avto kriv za številne prometne nesreče, saj je povzročal zmedo med vozniki, ki so se obračali za njim in niso bili dovolj pozorni na dogajanje na cesti.

Skupno so za snemanje filmov uporabili tri med seboj zelo podobne cadillace, vsi pa so bili v zelo slabem stanju. Zadnji je »umrl« kmalu po koncu snemanja drugega filma, in to kar sredi znamenitega Brooklynskega mostu. Ker ta ni imel odstavnega pasu, je pokvarjeni avtomobil zablokiral promet in povzročil zastoje, zaradi česar je newyorška policija filmarje tudi oglobila. Mimogrede: kakšna bo vloga avtomobila v novem filmu, si bo mogoče tudi pri nas ogledati že čez en mesec, zagotovo pa ne bo nepomembna, saj se je »novi« Ecto-1, katerega vlogo bo zdaj sicer igral cadillac fleetwood station wagon, letnik 1980, znašel celo na reklamnem plakatu za film.