Takojšnji umik točke o zamenjavi nadzornikov Luke Koper s petkove skupščine družbe, dva vhoda v Luko Koper, razširitev koncesijskega območja luke, takojšnji sprejem programa razvoja luke do leta 2020 in takojšnja razrešitev vseh tistih, ki rušijo Luko Koper. Če država in njeni predstavniki tega niso sposobni uresničiti, naj odstopijo.

To so zahteve več kot 2000 protestnikov, ki so se na shodu v podporo Luki Koper in proti državi ter Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) z zastavami in transparenti zbrali na Titovem trgu. Na shodu so se združili večinoma Primorci, nekaj podpornikov je prišlo tudi iz drugih krajev Slovenije. Prišli so z Vrhnike, med njimi so bili tolminski puntarji, delavci Mercatorja, sindikalna združenja, ajdovski podporniki. Združil jih je strah, da bi Luko Koper in druga slovenska podjetja razprodali tujcem.

Čeprav so v civilni fronti svoje zahteve teden dni bolj ali manj skrivali, niso presenečenje. Prav tako tudi ne, da jih v Koper nista prišla poslušat minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in predsednik uprave SDH Marko Jazbec, ki so ju protestniki povabili medse. Krivca za shod sta včeraj zgolj upodobljena na plakatih visela s Pretorske palače.

»Pritiski iz Ljubljane ovirajo razvoj Primorske«

»Luka je naša, luke ne damo, ustavimo privatizacijo!« so se glasili vzkliki množice, ki se je najprej zbrala pred vhodom v Luko Koper, nato pa krenila na Titov trg. »Luko so zgradili delavci brez pomoči države. Ta je nato brez vloženega truda postala njena lastnica, in ker vanjo nikoli ni nič vlagala, se sedaj do nje obnaša skrajno ponižujoče,« je po njegovem jedro problema predstavil Pavel Lokovšek, predsednik sindikata pristaniških delavcev. Predstavnik koprskega združenja borcev Marijan Križman pa je opozoril, da je oviranje razvoja Primorske stalnica vseh vlad. Iz Ljubljane so namreč pritiskali že na prvega direktorja Luke Koper.

»V Mariboru so zrušili župana, mi bomo vlado,« je rekel Mariborčan Maks Turščak, ki že 40 let živi v Kopru. »Kdo je nadzornik vlade in SDH, če ne mi, narod. Usta so nam hoteli zapreti s certifikati. Mislili so, da nas bodo tako utišali. Ne, dovolj jih imamo,« je razmišljal Božo Novak iz Ajdovščine. Shod namreč ni bil organiziran le v podporo Luki Koper, temveč tudi za preprečitev plenjenja podjetja Vinakoper, obalnih hotelov in drugega slovenskega premoženja.

Gašperšič: Načrtov za privatizacijo Luke Koper ni

V največji vladni stranki SMC želijo strasti v Luki Koper in ob njej umiriti. Premier Miro Cerar je ob robu vrha EU v Bruslju včeraj poudaril, da je Luka Koper izjemnega pomena za Slovenijo, zato jo je njegova vlada opredelila kot strateško naložbo, ki mora ostati v državni lasti. »Kot predsednik vlade si bom prizadeval, da tako tudi v celoti bo.« Da načrtov za privatizacijo Luke Koper ni, je v oddaji na Radiu Slovenija poudaril tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Zagotovil je, da je zgraditev drugega tira glavni cilj vlade, ministrstva za infrastrukturo in njega kot ministra.

Poslanska skupina največje vladne stranke SMC je včeraj po besedah Simone Kustec Lipicer enotno ocenila, da je treba nemudoma raziskati vsa dejstva in okoliščine v zvezi z Luko, do tedaj pa naj se vsi vpleteni vzdržijo nadaljnjih aktivnosti. »Kot predsednik vlade moram pozvati tako Luko Koper kot tudi SDH, da se vzdržita vseh dejanj in postopkov, ki bi lahko škodili Luki Koper,« je poudaril tudi Cerar. Po njegovem prepričanju namreč vse, kar škodi Luki, škodi tudi ugledu Slovenije. Zato se je treba nemudoma »zresniti in nehati širiti dezinformacije«.

Ob omenjenih pozivih se postavlja vprašanje, ali na petkovi skupščini delničarjev vendarle ne bo prišlo do razrešitve treh nadzornikov Luke Koper, vključno s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc. Spomnimo, da je njihovo zamenjavo predlagal SDH, s tem pa med zaposlenimi v Luki in domačini povzročil glasno nezadovoljstvo. Možnih načinov, da do teh zamenjav ne pride, je več. Prvi je, da predlog na skupščini umaknejo, vendar pa po naših informacijah v Luki Koper o kakšni takšni nameri doslej niso bili obveščeni. Drugi je, da zamenjave nadzornikov ne izglasujejo. Nekateri pa dopuščajo tudi možnost, da tik pred zdajci pride do preklica skupščine in da se ponovi zgodba Palome in Save Re.

Han: Nekaj bo treba odsekati

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je včeraj na vprašanje, kako umiriti strasti glede Luke, dejal, da »tisto z gnojno rano drži; nekaj bo treba odsekati. Če eden ne bo stopil nazaj in zadeve umiril, bo ta eksplodirala. Tu je treba ne le premišljevati, ampak imeti tudi politični občutek.« Več naših sogovornikov iz SD sicer meni, da bi morali oditi tako predsednik uprave SDH Marko Jazbec kot minister Gašperšič ter tudi nadzorniki Luke Koper in morda celo njena uprava. Prvak DeSUS Karl Erjavec pa glede na poslovne rezultate ne vidi razlogov za zamenjavo uprave in nadzornikov Luke. Tudi v DeSUS ni osamljeno mnenje, da bi morala Jazbec in Gašperšič oditi. Erjavec je včeraj sicer napovedal, da bodo ministra za infrastrukturo pred obravnavo interpelacije povabili na pogovor v poslansko skupino.