Poslanca SMC Marko Ferluga in Tilen Božič ter predsednica SMC Izola Marisa Višnjevec Tuljak so zamrznili svoje članstvo v stranki. Pričakujejo razjasnitev okoliščin glede predvidenih sprememb v nadzornem svetu Luke. Doslej namreč ni bilo predstavljenih prepričljivih razlogov za zamenjave. Še več, pojasnila SDH vzbujajo dodatne dvome, pravi trojica. Vodstvo stranke pozivajo, naj stori vse, da se SDH – do pojasnitve vseh okoliščin – vzdrži nadaljnjih potez.

Kozlovičeva: Zamrznitev članstva ni mogoča

Njuna strankarska kolegica Lilijana Kozlovič se jima pri tej potezi ni pridružila. »Vsi trije se borimo za isto stvar. Zamrznitev članstva po statutu ne obstaja; če se naš poslanec ne strinja s potezami stranke, lahko izstopi,« je povedala Kozlovičeva. V izjavi za javnost je še zapisala, da sta bila z Božičem pri generalnem sekretarju, ki se je zavezal, da se bodo že danes ali jutri pogovarjali neposredno s predsednikom vlade. Prepričana je, da se njihova mnenja ne razlikujejo, razlika je le v pogledih na to, kako želijo priti do cilja. »Sprejela sem zavezo, da se v naslednjih dveh dnevih dogovorimo. Moja drža je trenutno še konstruktivna in čakam na pogovor. V trenutku, ko bom ugotovila, da se s tako politiko ne morem več strinjati, bom izstopila iz stranke,« je med drugim še zapisala.

Premier Cerar miri strasti

Odločitev poslancev o zamrznitvi članstva v stranki težko razume tudi premier Miro Cerar. Ocenjuje, da so se strasti glede dogajanja v Luki razplamtele brez potrebe in da jih je treba umiriti. Poudaril je, da vlada z vsemi mehanizmi podpira delovanje Luke in drugi tir. Glede SDH, ki je predlagal zamenjavo treh luških nadzornikov, pa je povedal: »SDH ima pristojnost, da ocenjuje, ali je treba v nadzornem svetu s kakšno menjavo spodbuditi razvoj. Za zdaj mislim, da je prav, da se SDH z vsemi argumenti izreče o tem, zakaj je predlagal te spremembe. Navsezadnje bo tudi infrastrukturni minister Peter Gašperšič ustrezno pojasnil svoje delovanje, ki mora iti v isto smer, kakor je smer vlade.« Če bi se izkazalo, da minister dela v nasprotju s tem, pa Cerar pravi, da bo seveda moral ukrepati, a za zdaj nič ne kaže na to.

Svoje sta k najnovejši zgodbi o Luki Koper dodala tudi koalicijska partnerja SD in DeSUS. Predsednik SD Dejan Židan se je zavzel za začasno prekinitev vseh aktivnosti, povezanih z menjavami v nadzornem svetu Luke Koper. Po njegovih besedah je treba najprej pridobiti pravilne informacije, nato pa dogajanje raziskati in poiskati odgovorne. Pri toliko medsebojnih obtožbah je po Židanovih besedah treba jasno povedati, »da mora nekdo dobiti rdeči karton in da nekdo v tej zgodbi laže«. Predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je bil s poslansko skupino stranke na obisku v Istri, je povedal, da ne vidi potrebe po menjavi nadzornikov Luke Koper. Po njegovi oceni uprava dela v smeri uresničevanja slovenskega interesa in gradnje drugega tira. O delovanju SDH se bo treba po njegovih besedah temeljito pogovoriti. Trenutno se mu zdi najbolj bistveno to, da podpirajo upravo Luke Koper. »Načrti, ki jih imajo, in tudi rezultati, ki so jih dosegli, kažejo na to, da gre za profesionalno upravo,« je dejal Erjavec.

Veber s pobudo za razrešitev nadzornikov SDH

Židanov strankarski kolega Janko Veber je na vlado naslovil pobudo za razrešitev nadzornikov SDH, ki naj bi bili v primežu lobistov. Po njegovem mnenju je pomembno pokazati, da imajo poslanci pristojnost, da vladi predlagajo razrešitev nadzornikov. Zavzel se je za odpoklic vseh članov nadzornega sveta SDH. Vlado je pozval, naj ukrepa skladno s svojimi pristojnostmi, ki jih ima kot skupščina SDH.