Arbitraža, ki jo je v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) sprožil sindikat, ni bila uspešna, saj so bili predstavniki sindikata, kot smo izvedeli, preglasovani. Postopek izvedbe programa presežnih delavcev namreč ni nezakonit, zato v TEŠ ta teden nadaljujejo vročanje novih pogodb zaposlenim in jih premeščajo na nova, a slabše plačana delovna mesta.

Po Košoroku vodenje HSE prevzema Skubin

Trenutno je v TEŠ zaposlenih 358 ljudi, po novi sistemizaciji pa bi lahko delo obdržalo 290 zaposlenih, še okoli 50 pa bo delo zagotovljeno, ko bodo odpovedali pogodbe nekaterim podizvajalcem. Kljub vsemu so zaposleni in sindikat v TEŠ, potem ko je bil za prvega moža Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) v petek imenovan Gorazd Skubin, nekoliko bolj pomirjeni, saj naj bi ta veljal za človeka, ki je vreden zaupanja. Dosedanjemu prvemu možu HSE Blažu Košoroku se mandat izteče sicer v začetku novembra.

Nekateri namreč ocenjujejo, da bi lahko s Skubinovim imenovanjem na vrh HSE kmalu prišlo do kadrovskih sprememb tudi v samem vrhu TEŠ. Na to, da se bodo zadeve umirile, pa upajo tudi šaleški župani. Še vedno pričakujejo, da bodo vendarle prejeli denar, ki jim pripada iz naslova odškodnin zaradi degradacije prostora, ki ga povzroča delovanje Termoelektrarne Šoštanj. Ker se letos zatika, že razmišljajo tudi o tožbi.

Ker ni odškodnine, občine klestijo predvidene investicije

Vse tri šaleške občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki so pred dvema letoma s TEŠ podpisale sporazum, na podlagi katerega jim vsako leto pripada določen del odškodnine zaradi degradacije prostora. Občine so se zavezale, da bodo prejeti denar namenile za projekte in investicije, s katerimi bodo izboljšale kakovost življenja svojih občanov. Gre za pomemben del prihodkov v proračunih vseh treh občin. Občina Šoštanj bi lahko ostala kar brez 2,5 milijona evrov, mestna občina Velenje brez 750.000 evrov in občina Šmartno ob Paki brez 180.000 evrov, kar znaša skoraj 10 odstotkov njihovega letnega proračuna. Največ pa TEŠ trenutno dolguje matični občini Šoštanj, kjer bodo zaradi tega, ker denarja ni, na seji občinskega sveta sprejemali rebalans. »Zaradi tega smo nemudoma pristopili k spremembi proračuna, ki se tako znižuje za okoli 2,5 milijona evrov, posledično pa se zato zmanjšujejo tudi sredstva za krajevne skupnosti, ki so bila predvidena s sporazumi s TEŠ, in sicer gre za 353.000 evrov. Za našo občino je to seveda ogromno, saj se proračun s 14,2 milijona evrov znižuje za 2,5 milijona,« pravi župan Darko Menih. Zaradi tega bodo morali v občini tudi opustiti nekaj investicij. Menih glede na to, da so pogodbe podpisane, denarja pa ni, razmišlja tudi o tožbi zoper TEŠ.

Tudi v Šmartnem ob Paki pravijo, da bodo zaradi tega, ker denarja ni, primorani sprejeti rebalans proračuna in pozabiti na nekatere investicije oziroma jih oklestiti. »Odškodnina je po mnenju naših pravnikov iztožljiva,« pravi Drago Kovač, tajnik občinske uprave občine Šmartno ob Paki. Še najbolj optimistični so v velenjski mestni občini, kjer upajo, da bodo v TEŠ spoštovali podpisan dogovor in da zato tožba ne bo potrebna. V Velenju so od leta 2013 do lani vsako leto prejeli enak znesek, po 750.000 evrov.