Argentina je do finala mlela svoje tekmece in je tudi zato pred sklepnim dejanjem pokala Amerike v ZDA veljala za nespornega favorita. Za dodatno motivacijo gavčev je poskrbelo tudi dejstvo, da je šlo za ponovitev lanskega finala prvenstva v Čilu, kjer so domačini Argentince ugnali po enajstmetrovkah. Če k temu prištejemo še 23-letno čakanje na novo lovoriko, je jasno, da so bili argentinski nogometaši v tokratnem finalu resnično nabrušeni in trdno odločeni, da končno razveselijo rojake v domovini in po svetu. Toda očitno so si naložili preveliko breme in so se zlomili pod pritiskom, kajti z igro niso navdušili, po loteriji streljanja enajstmetrovk pa ponovno morali priznati premoč Čilencem.

Dva rdeča kartona, nič golov

Argentinci so bili boljši predvsem v prvem polčasu, ko so zapravili nekaj lepih priložnosti, prvo denimo že v15. sekundi tekme, ko je po strelu Everja Banege žoga za las zletela mimo vrat, v 21. minuti pa je bil blizu zadetku tudi Gonzalo Higuain. V tipičnem južnoameriškem obračunu je bilo prisotne precej nervoze in ob čvrsti igri z obeh strani je imel glavni sodnik Heber Roberto Lopes precej dela, saj grobih prekrškov ni manjkalo. Čilenci so tako že po 28 minutah ostali z igralcem manj na igrišču, saj si je do takrat Marcelo Diaz zaradi dveh prekrškov nad Lionelom Messijem prislužil dva rumena kartona in izključitev. Toda številčna prednost gavčev ni trajala dolgo, kajti v 42. minuti si je predčasno pod v slačilnico z grobim prekrškom nad Arturom Vidalom prislužil še Marcos Rojo.

V drugem polčasu so pobudo prevzeli Čilenci, ki so imeli žogo precej časa v svoji posesti, a tega niso uspeli kronati z ravno veliko priložnostmi, kaj šele zadetkom. Sledili so podaljški in vse bolj je tekma spominjala na lanski finale, ki so ga odločile enajstmetrovke. Tudi tokrat je bilo tako, enak pa je bil tudi zmagovalec. Za Čile je sicer Vidal zapravil prvi strel z bele točke, toda takoj za njim ga je polomil tudi Messi, ki je žogo poslal mimo vrat. Sledilo je pet natančnih strelov, nato pa je v četrti seriji čilski kapetan Claudio Bravo ubranil strel Lucasa Biglie in Čile je bil na pragu ponovitve lanskega uspeha. Odgovornost za odločilni strel je padla na ramena Francisca Silve, ki je ostal zbran in z golom poskrbel za začetek rajanja Čilencev, Argentince pa zavil v žalost.

Pizzi: Lahko se kosamo z najboljšimi

To je šele drugi naslov južnoameriškega prvaka za Čilence, hkrati pa so postali prvi po 69 letih, ki jim je uspelo slaviti dve leti zapored. »To je krasen trenutek, vse naše delo, žrtvovane ure in dnevi pa so poplačani," je po zmagi dejal Vidal. Čilski selektor Juan Antonio Pizzi ni skrival zadovoljstva ob zmagi, nekaj lepih besed pa je namenil tudi nasprotniku: »S to skupino nogometašev smo postali močna reprezentanca, ki se lahko kosa z najboljšimi na svetu. Tokrat nam je nasproti stala najmočnejša ekipa na svetu, ki ima najboljše igralce na svetu in tudi najboljšega v zgodovini. Kljub temu smo se uspeli z njimi boriti za lovoriko in zmagati.«

Messi napovedal slovo od reprezentance

Medtem ko so se Čilenci veselili obranitve naslova prvaka, pa so Argentinci le zmajevali z glavami in razočarano strmeli predse. Kamere so se seveda osredotočile na Messija, ki je doživel že četrti poraz v finalih na velikih prvenstvih, na prvo reprezentančno lovoriko pa še čaka in je očitno niti ne bo dočakal. Zvezdnik Barcelone, ki ni mogel zadrževati solz, je namreč kmalu po tekmi v prvi izjavi šokiral s sporočilom, da ima dovolj takšnih razočaranj, zato verjetno končuje reprezentančno kariero, v kateri je za Argentino odigral 113 tekem in dosegel 55 golov, s čimer je njen najboljši strelec vseh časov.

»Reprezentančna zgodba je zame končana. Danes sem izgubil še v četrtem finalu in to ni zame. Odločitev o tem pa se mi zdi, da je kar končna. Trenutno občutim ogromno žalost, sploh ker se nam je spet to zgodilo. Pa še jaz sem zgrešil enajstmetrovko, ki je bila super pomembno. To je to, konec,« je dejal Messi.

(Foto: Reuters)

Bodo Messiju sledili še drugi?

Messi pa ni edini, ki bi utegnil zapustiti argentinsko reprezentanco. »Kar nekaj igralcev po tem porazu razmišlja o končanju reprezentančne kariere. Vzdušje v slačilnici je najslabše, kar sem jih kdaj doživel. Še precej hujše je kot po porazu v finalu svetovnega prvenstva v Braziliji ali po lanskem v Čilu,« je po tekmi izjavil Sergio Agüero. Argentinski mediji namigujejo, da naj bi se z mislijo o slovesu od reprezentančnega dresa poigravali predvsem Javier Mascherano, Lucas Biglia, Ever Banega, Ezequiel Lavezzi in Angel di Maria.

Ali je Messi mislil resno ali pa je slovo napovedal prehitro in tik po bolečem porazu ter se bo premislil, bo pokazal čas. Njegov reprezentančni kolega, vratar Sergio Romero, pa meni, da bo petkratni dobitnik zlate žoge gotovo še igral za gavče: »Mislim, da je Messi to izjavil še z vročo glavo, ko je bil v afektu. Zelo je razočaran, ker smo iz rok izpustili tako lepo priložnost, da pridemo do lovorike. Toda reprezentance brez Messija si ne predstavljam. Mislim, da bo o prihodnosti še dobro premislil, preden bo sprejel končno odločitev.«