V dvorani Nikosa Galisa, ki je domicil košarkarjev Arisa in v kateri je slovenski odbojkarski selektor Andrea Giani pred 22 leti kot reprezentant Italije na SP osvojil svojo prvo zlato kolajno, se je Slovenija v Solunu spet najprej pomerila s Katarjem. Že na turnirju v Stožicah ga je na svoji premieri v svetovni ligi premagala s 3:1, tokrat je slavila s 3:0 (21, 18, 20), za zmagovalce pa so največ točk dosegli Mitja Gasparini (13), Tine Urnaut in Klemen Čebulj (po 12). Že takrat je v slovenskem taboru zadišalo po sklepnem turnirju v Frankfurtu, s sobotno zmago proti Portoriku pa je ta postal realnost.

Pred manj kot stotimi gledalci se ekipa selektorja Javierja Gasparja ni mogla resneje upirati Slovencem, ki so v igri mačke z mišjo gladko zmagali s 3:0 (16, 22, 12). Za vsaj malce zanimivosti je v tretjem nizu, v katerem je Portoriko dosegel le 12 točk, poskrbel električni mrk, zaradi katerega je bila tekma za deset minut prekinjena, a to ni ustavilo slovenske ofenzive. V dvoboju, v katerem so Slovenci (Gasparini 12 točk) dosegli deset asov, je v članski reprezentanci debitiral 20-letni in kar 214 centimetrov visoki Sašo Štalekar. Član Calcita iz Kamnika je najvišji odbojkar v slovenski zgodovini, v zadnjem mesecu je s posebnimi treningi pridobil kar pet kilogramov mišične mase, v debitantskem nastopu pa je dosegel tudi štiri točke.

Za Slovenijo je bil dvoboj z Grčijo, ki se je začel pozno sinoči, le formalnost, ne pa tudi za gostitelje. Ti so namreč v soboto izgubili s Katarjem (0:3), na domačem turnirju pa so igrali brez prvega zvezdnika, kapetana in 211 centimetrov visokega Mitarja Đurića, ki je tik pred turnirjem zbolel in je moral zaradi visoke telesne temperature celo poiskati pomoč v bolnišnici. Kljub uvrstitvi Slovenije na sklepni turnir v Nemčijo selektor Andrea Giani ni bil povsem zadovoljen. »Katar ni na ravni najboljših evropskih ekip, po kakovosti pa spada med tretji in četrti razred svetovne odbojka. Naša zmaga s 3:0 je lepa, a z igro nisem povsem zadovoljen. V napadu se je v določenih obdobjih pojavljalo preveč napak. To bo potrebno popraviti, saj bi lahko bile na tekmah proti močnejšim ekipam tudi usodne, zadovoljen pa sem bil z blokom, obrambo in servisom,« je tekmo s Katarci ocenil Andrea Giani. Italijanu je bilo že vnaprej jasno, da ob resnem pristopu njegovi fantje ne bi smeli imeti težav s Portorikom, proti kateremu so na peti tekmi v letošnji svetovni ligi dosegli peto zaporedno zmago: »Po tekmi z izredno slabim nasprotnikom je težko kaj pametnega povedati. Najpomembneje je, da smo si zagotovili napredovanje na sklepni turnir v Nemčiji, vse drugo pa bomo hitro pozabili. Prvi in tretji niz smo zlahka dobili, v drugem smo s svojimi napakami malce pomagali Portoriku, a nismo padli v krizo.«