Na prvem turnirju v Ljubljani je Slovenija premagala vse tri nasprotnike (Katar, Tunizija, Venezuela), z enakim izkupičkom pa se lahko pohvalita le še Grčija doma (Kazahstan, Portoriko, Tajvan) in Črna gora v Mehiki (Nemčija, Mehika, Španija). Med 12 reprezentancami tretjega kakovostnega razreda je Slovenija po polovici tekmovanja – poleg turnirja v Grčiji bosta sočasno še v Kazahstanu (Španija, Tajvan, Nemčija, Kazahstan) in Tuniziji (Črna gora, Venezuela, Mehika, Tunizija) – blizu enemu izmed prvih treh mest, ki peljejo na sklepni turnir najboljše četverice v Frankfurtu 1. in 2. julija, Nemčija kot gostitelj pa ima pravico neposrednega nastopa.

»Na treh tekmah v Ljubljani časa in priložnosti za napredek v igri nismo najbolje izkoristili. Pokazale so, da bomo morali prehoditi še dolgo in naporno pot, da bomo na lanski ravni. Smo nekje na polovici poti, toda čas ni naš zaveznik. Fante stalno opozarjam, da se odbojka igra z glavo in tehniko, ne pa z močjo,« je po sicer uspešnem ognjenem krstu v svetovni ligi opozoril slovenski selektor Andrea Giani, ki je kot igralec sedemkrat osvojil svetovno ligo. Italijan je diplomatsko izmuzljiv, ko beseda nanese na njegovo prihodnost na klopi Slovenije, o tekmecih v dvorani Nikosa Galisa v Solunu pa pravi: »V svetovni ligi ni lahkih, še posebno, če mi nismo pravi. Katar smo premagali že v Ljubljani s 3:1, a ne s posebej prepričljivo igro. Portoriko igra s pomlajeno reprezentanco, toda to nikakor ne sme biti razlog za podcenjevanje, Grčija pa je še močnejša kot lani.«

Grčija bo gostila že drugi turnir zapored, na prvem pa je izgubila le en niz proti Tajvanu. Solun (na sredinem prvem treningu Slovenije je bilo v dvorani 40 stopinj Celzija) za Slovence ni neznanka, kajti tam so pred dvema letoma, ko je bil selektor Luka Slabe, igrali v polfinalu evropske lige. Grčijo so premagali s 3:2, a nato izgubili doma in izpadli. Rano so delno ozdravili z lanskima zmagama v Mariboru v evropski ligi, a takrat Grki niso igrali v najboljši zasedbi. Tokrat bodo, na čelu pa bo kapetan Mitar Đurić, 27-letni in 211 centimetrov visoki naturalizirani Sarajevčan, donedavni član italijanskega Trentina, zdaj pa igralec Verone, ki jo trenira prav Giani.

V Trentinu, podprvaku Evrope, igra tudi slovenski reprezentant Tine Urnaut. »Grki so naši tradicionalni tekmeci. So kakovostni in vedno neugodni, ne glede na to, v kakšni zasedbi igrajo. Doma bodo v najmočnejši, zato jim motivov ne bo manjkalo. Z njimi je vedno vojna, tudi z Mitrom je vedno vojna, kadar igrava na nasprotni straneh. Tako bo tudi tokrat,« meni reprezentančni kapetan Tine Urnaut. Korošec (najboljši sprejemalec v letošnji evropski ligi prvakov) je v Ljubljani znova potrdil, da je eden nosilcev igre, saj je na treh tekmah dosegel skupaj 33 točk ali povprečno 11 na tekmo, največ na najpomembnejši proti Venezueli (14).