Agencija za varstvo konkurence (AVK) bo očitno še nekaj časa brez direktorja s polnim mandatom. Po naših neuradnih informacijah bo vlada za zdaj podaljšala mandat vršilca dolžnosti direktorja agencije, ki ga trenutno opravlja Andrej Matvoz. Tako si bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo za iskanje direktorja s polnim mandatom kupilo še nekaj časa.

Matvozu bo namreč mandat vršilca dolžnosti direktorja potekel konec meseca, vlada pa v državni zbor še vedno ni poslala imena kandidata, ki naj bi agencijo vodil v prihodnjem petletnem mandatu. Glede na to, da glasuje državni zbor, ki direktorja agencije potrjuje z večino na seji navzočih poslancev, v 30 dneh po vložitvi predloga, brez podaljšanja mandata vršilca dolžnosti ne bo šlo.

Prijavilo se je šest kandidatov

Na razpis za direktorja AVK je prispelo šest kandidatur, natečajna komisija ministrstva, ki jo je vodil državni sekretar Aleš Cantarutti, pa naj bi delo končala do konca maja. Zdaj na ministrstvu pojasnjujejo, da je poročilo natečajne komisije o izvedbi izbirnega postopka za direktorja AVK v podpisu in bo predano ministru. Kot izhaja iz pojasnil ministrstva, je kandidat za novega direktorja agencije kljub vsemu med prispelimi prijavami. Na ministrstvu namreč navajajo, da bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek »s primernimi kandidati opravil razgovore«, nato pa vladi predlagal, katero ime naj posreduje v imenovanje državnemu zboru za novega direktorja agencije.

Matvoz najverjetnejši direktor

Za najverjetnejšega novega direktorja agencije vseskozi velja trenutni vršilec dolžnosti direktorja Matvoz, ki je bil prej zaposlen na ministrstvu v direktoratu za podjetništvo in konkurenčnost, sam pa nikoli ni razkril, ali se je na razpis prijavil ali ne. Matvoz vodi agencijo od 1. januarja, ko je na položaju direktorja zamenjal Andreja Kraška, ki je odstopil. Pri kandidiranju za petletni mandat direktorja so pogoji strožji in zastavljalo se je vprašanje, ali jih izpolnjuje, predvsem glede potrebnih najmanj desetih let delovnih izkušenj in zahtevane strokovnosti ter izkušenj s področja varstva konkurence. »Če bi se prijavil na javni natečaj, bi izpolnjeval vse pogoje za zasedbo delovnega mesta direktorja AVK,« je pred časom za Dnevnik zagotovil Matvoz. ks