Lepšega konca tedna si Nico Rosberg ne bi mogel želeti. Na povsem novem mestnem dirkališču v Bakuju, kjer so tako dolge in hitre ravnine kot ozki in zaprti ovinki, je vse opravil brez napak. Imel je tudi nekaj malega sreče, a to ne zmanjšuje dejstva, da je z lahkoto opravil s tekmeci. Predvsem z Lewisom Hamiltonom, ki pa je tukaj pokazal nekaj več živcev, saj so si napake sledile ena za drugo, a ob zmagovalne stopničke se je v veliki meri spravil kar sam. Britanec je namreč na kvalifikacijah napravil napako – »poljubil« je betonski zid in zlomil obeso sprednjega kolesa, zaradi česar je dirko začel šele kot deseti, medtem ko je Rosberg z obema rokama zagrabil ponujeno priložnost.

Ferrari Mercedesa ne more ogroziti, kot bi si želel

»Ta zmaga je res prišla v prvem trenutku in na pravi način. Zadnjih nekaj dirk ni bilo dobrih, zdaj pa sem delal tako, kot moram in znam. Užival sem na tej stezi, pazil v vsakem ovinku, še celo start se mi je v celoti posrečil. In ker so mnogi računali, da bo zaradi takšnega ali drugačnega trčenja na stezo prišel varnostni avtomobil, smo bili še zlasti previdni. Dokazali smo, da lahko tako zahtevno stezo obvladamo tudi brez trčenj,« je bil vesel Nico Rosberg.

Drugo mesto je šlo v roke Sebastianu Vettlu. Ferrari si je od te dirke vsekakor obetal več, a kljub spremembam na motorju so morali priznati premoč srebrnih, saj jim niso bili nevarni v nobenem delu dirke. »Novo drugo mesto. Ne morem reči, da sem razočaran, a prav zelo vesel tudi nisem, ker je bilo več kot očitno, da Mercedesa ne moremo ogroziti tako, kot bi si želeli. Drugo mesto je vseeno dober rezultat na povsem novi stezi, na kateri pa moraš dati vse od sebe. Več kot to žal nisem mogel doseči,« je povedal Sebastian Vettel.

Hamilton med dirko zelo zaposlen

Tretje mesto je šlo dirkaču ekipe Force India Sergiu Perezu. Mehičan je v zadnjem krogu ugnal še Kimija Räikkönena (Ferrari), čeprav si je Finec zaradi napačno prevožene črte pri vstopu v bokse prislužil petsekundno kazen in bi zato Perez v vsakem primeru zasedel tretje mesto. »A ker se je ponudila priložnost, sem ga prehitel. Lepše je dirko končati na tistem mestu, ki ti nekako pripada. Vesel sem, saj sem po sobotnem trčenju v zid mislil, da je vsega konec. Namestili so mi nov menjalnik in sem zato dirko začel s pet mest slabšega startnega položaja. A start je bil dober, na dirki sem bil še malce agresivnejši in to se nam je izplačalo,« je še dodal Sergio Perez.

Lewis Hamilton je med dirko obupoval nad napakami, ki so se mu pojavljale na zaslonu volana. Ni jih znal odpraviti sam, inženir pa mu zaradi prepovedi podajanja takih podatkov po radijski zvezi tudi ni mogel in smel pomagati. »Res je, zelo sem bil zaposlen med dirko, napake so se kar pojavljale ena za drugo. Nisem jih znal rešiti sam, a so potem nenadoma kar same od sebe izginile. Pogonska enota ni razvijala polne moči, bil sem brez sistema KERS. Tudi če bi dirko začel s prvega startnega mesta, bi jo verjetno lahko končal na istem mestu kot zdaj,« je povedal Lewis Hamilton. Naslednja dirka bo na sporedu 3. julija v naši neposredni soseščini, v Spielbergu v Avstriji.

VN Evrope (51 krogov, 306,306 km): 1. Rosberg (Mercedes) 1,32:52,366, 2. Vettel (oba Nem, Ferrari) + 16,696, 3. Perez (Meh, Force India) + 25,241, 4. Räikkönen (Fin, Ferrari) + 33,102, 5. Hamilton (VB, Mercedes) + 56,335, SP skupno (8), dirkači: 1. Rosberg 141, 2. Hamilton 117, 3. Vettel 96, 4. Räikkönen 81, 5. Ricciardo (Avstral, Red Bull) 78, konstruktorji: 1. Mercedes 258, 2. Ferrari 177, 3. Red Bull 140, 4. Williams 90, 5. Force India 59.