Na skupščini v začetku prihodnjega meseca naj bi Gorenje dobilo novega člana nadzornega sveta. Nadomestil bo Keitha Charlesa Milesa, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Nadzorni svet pod vodstvom Marka Voljča je predlagal, da na njegovo mesto imenujejo Miho Košaka, bančnika z mednarodnimi referencami. Skupina malih delničarjev, ki imajo v lasti več kot polovico delnic Gorenja, pa je vložila nasprotni predlog. Družba Home products Europe v lasti Philipa Sluiterja, nekdanjega lastnika nizozemske družbe Atag, skupaj s Karlom Kardovom, zagrebško Raiffeisenbank, Alpen Investom, splitsko Societe Generale, madžarsko Unicredit Bank Hungary in KD Skladi predlaga, da nadzorni svet popolni Kardov.

Nadzorni svet vztraja pri Košaku

Omenjeni predlog bi vsaj delno uravnotežil sestavo nadzornega sveta, saj bi vsaj en član predstavljal portfeljske vlagatelje in male delničarje. »Ker ti predstavljajo več kot 50 odstotkov celotnega kapitala družbe, se nam zdi primerno in povsem v skladu s standardi sodobnega korporacijskega upravljanja, da imajo tudi portfeljski vlagatelji in/ali mali delničarji svojega predstavnika v nadzornem svetu družbe, ki bo zastopal naše interese,« so zapisali. Nadzorni svet Gorenja je njihov predlog zavrnil in sporočil, da bodo vztrajali pri izvolitvi Košaka. Marko Voljč včeraj ni želel pojasniti razlogov za to odločitev in se na naše klice ni odzval.

Predsednik Društva malih delničarjev Rajko Stanković je za Dnevnik povedal, da so tudi sami načelno podprli nasprotni predlog. »Strokovnih kompetenc Košaku ne oporekamo, a poleg stroke mora nadzorni svet odražati tudi delniško strukturo. In če pogledamo slednjo, razen kapitalske družbe, Panasonica in Evropske investicijske banke, nihče od preostalih delničarjev nima svojega predstavnika v nadzornem svetu,« pravi Stankovič.

Še bolj groteskna situacija v Krki

Rajko Stankovič ocenjuje, da je še bolj groteskna situacija v Krki, saj tudi tam nimajo svojega predstavnika, čeprav imajo po številu in odstotku lastniškega deleža večino. Gorenje je že izgubilo največjega individualnega vlagatelja, poslovneža Tomaža Subotiča. Ta je za Dnevnik potrdil, da je svoj paket Gorenjevih delnic že prodal in sredstva vložil drugam.

»Vsak vlagatelj pač išče oplemenitev in ker ima Gorenje trenutno nizko donosnost na dividendo in je bila tudi delnica sorazmerno nelikvidna, sem se odločil, da delnice na podlagi ponudbe borzno-posredniške hiše prodam,« je povedal Subotič.