Idrijski župan Bojan Sever ne bo dopustil referenduma, na katerem bi občani glasovali, ali naj akvarij ostane v Idriji. Priznava, da je akvarij lep, vendar pa tudi, da je bil za občino povsem zgrešena naložba. »Akvarij se v Idriji glede na število obiskovalcev ne izplača. V to ne bomo vlagali nobenega javnega denarja več,« je odločen.

Spomnimo: domačin Gašper Ferjan prek družinskega podjetja zbira podpise za razpis referenduma. Z njim želi doseči, da bi občina odstopila od prodaje akvarija ljubljanskemu podjetju Reit, ki želi ribe na ogled postaviti v ljubljanskem Koloseju. Zapletlo se je, ker rib tudi po letu dni od podpisa pogodbe in plačani kupnini še vedno niso odpeljali iz Idrije. Ferjan je prepričan, da je takšna pogodba nična, zato se zavzema, da bi akvarij še naprej ostal v Idriji, deloval bi v okviru javnega podjetja ali zavoda, oskrbnik pa bi postal on.

Z nekaj več kot 600 podpisi je od občine že zahteval razpis referenduma, a ga je župan zavrnil. Prepričan je, da bi bil takšen referendum nezakonit. V tem je županu pritrdila tudi državna služba za lokalno samoupravo, Ferjan pa je županovo zavrnitev predal v presojo upravnemu sodišču.

Župan je včeraj napovedal več ovadb zoper Ferjana in se obregnil tudi ob podpise za sklic referenduma. Opozarja, da je med podpisniki nekaj takšnih, ki trdijo, da tega niso nikoli podpisali, in da so med njimi celo mladoletni otroci. Najbolj pa ga skrbi, ker so s podpisom Ferjana tudi pooblastili, da jih zastopa v morebitnih sodnih postopkih, kar bi lahko pomenilo, da bi nekoč lahko nosili tudi stroške teh postopkov. »Ljudje niso vedeli, kaj podpisujejo, zato sem se čutil dolžnega, da jih glede tega opozorim,« pravi župan. Več kot petsto podpisnikom za referendum je zato poslal osebno pismo in mu priložil obrazec za odstop od pooblastila. Skoraj 200 podpisnikov je to tudi storilo, župan pa si je medtem prislužil Ferjanovo kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe osebnih podatkov.

Ferjan zanika, da bi v imenu drugih podpisoval pobudo za referendum, in pojasnjuje, da ni imel pooblastil, da bi od podpisnikov zahteval dokazilo, iz katerega bi bila razvidna njihova starost. Zanika tudi to, da bi podpisniki nosili kakršne koli stroške sodnih postopkov. »Župan je po nepotrebnem vznemiril ljudi in jih prestrašil. O finančni odgovornosti nismo nikoli govorili. Če bi imel čiste račune, bi referendum podprl,« odgovarja Ferjan.