Idrijski akvarij bi se lahko vpisal kot tema prvega občinskega referenduma v Idriji. Domačin Gašper Ferjan po družinskem podjetju Apartma Rožica zbira podpise za razpis referenduma. Z njim želi doseči, da bi občina odstopila od prodaje akvarija ljubljanskemu podjetju Reit investicije, ki ima v lasti tudi filmski center Kolosej. Zavzema se, da bi ta še naprej ostal v Idriji, oskrbnik pa bi postal on.

»Akvarij bi lahko deloval kot javno podjetje ali javni zavod, občina pa bi s takšno potezo ohranila edini turistični proizvod Idrije zadnjih dvajsetih let. Akvarij je že pripeljal v Idrijo 4000 ljudi letno in več. Zakaj ji ne bi mogel še več?« se sprašuje Ferjan. Dodaja, da je bil s svojimi pobudami pri občini in občinskih svetnikih neuslišan, zato se je odločil za referendum. Po prvih 100 zbranih podpisih bo glede referenduma odločal občinski svet. Če ga ne bo podprl, je Ferjan odločen zbrati naslednjih 400 podpisov, ki mu referendum zagotavljajo neposredno.

Neizbran na razpisu

Ferjan se je lani prijavil na razpis za oskrbnika akvarija. A občinski svet se je medtem premislil, razpis razveljavil in se odločil akvarij prodati. Za 8000 evrov ga je kupila družba Sergeja Racmana, lastnica ljubljanskega Koloseja. Ferjan je prepričan, da občina namerno ni našla oskrbnika (na razveljavljen razpis sta se prijavila dva) in njega kot ponudnika jemala neresno. Zato je po sodišču poskušal dokazati, da je bila prekinitev javnega razpisa nezakonita. Upravno in vrhovno sodišče sta njegovo pritožbo zavrnili. Zdaj razmišlja o ustavni pritožbi. Na akvarij gleda kot na javni interes in dodatno ponudbo v kraju. »Na zgodbo gledam širše. Ogledu rib bi lahko dodali drugo široko ponudbo in tako bi se zgodba pokrivala,« je prepričan. Zgodba ima namreč več zapletov, med drugim tudi tega, da kupec rib in opreme vse od lanskega novembra, ko je plačal kupnino, še ni prevzel. Mesečna oskrba rib in opreme stane 1300 evrov, občina pa mora dodatno plačevati tudi osebo, ki ribe hrani. Akvarij pa medtem ni odprt za javnost.

Občina ni za referendum

Na občini pravijo, da Ferjan zavaja javnost in da se o vsebini njegovih zahtev ne more odločati na referendumu. Ferjan je prepričan, da bi občina prodajno pogodbo kot dober gospodar lahko izpodbijala in jo smatrala za nerealizirano, če so ribe še vedno v Idriji. Direktor občinske uprave Darijan Petrič pa odgovarja, da to ne drži: »Kupec je v pogodbeno določenem roku kupnino poravnal. Pogodba je bila realizirana. Občina Idrija torej ni več lastnik akvarijske opreme in živali.« Ob tem dodaja, da je kupec dolžan v času, ko so ribe še v Idriji, plačevati stroške njihove oskrbe in vzdrževanja opreme. Ne strinja se, da bi moral akvarij delovati v okviru javnega podjetja. »Za izvajanje dejavnosti upravljanja akvarija zakonsko ni dopustno ustanoviti javnega podjetja, zato tudi referendumsko vprašanje v tem delu ni dopustno, ker predvideva kršitev veljavne zakonodaje,« odgovarja Petrič.