V društvu CIPRA Slovenija, društvu za varstvo Alp, so skupaj s partnerji že osmo leto zapored izdali knjižico Vozni redi v Alpah, ki ponuja pregled voznih redov avtobusov, vlakov, žičnic in ladij po slovenskih Alpah ter čez mejo na avstrijsko Koroško. Knjižica je tudi letos doživela nadgradnjo – dodali so ji namreč devet prog doma in v tujini, žal pa so bile štiri proge tudi ukinjene. V društvu CIPRA so povedali, da so letos naklado povečali na 5000 izvodov, z večjim deležem angleških verzij.

Ne samo za turiste

Direktorica društva CIPRA Slovenija Anamarija Jere pravi, da je osnovni namen izdajanja knjižice spodbujanje turistov in lokalnega prebivalstva k uporabi javnega prevoza oziroma trajnostne mobilnosti, s čimer bodo prispevali k čistejšemu okolju z manj pločevine. »Čeprav knjižico večinoma uporabljajo turisti, so v njej tudi vozni redi, namenjeni lokalnemu prebivalstvu. Zajeli smo namreč tudi proge, ki gredo po vaseh. Priporočamo tudi javni prevoz v kombinaciji s pešačenjem in kolesarjenjem. Tudi uporaba taksija, če ni druge možnosti, je bolj trajnostna kot uporaba osebnega avtomobila,« je pojasnila Jeretova.

V društvu CIPRA Slovenija pravijo, da se uporaba javnega prevoza, predvsem z ozaveščanjem, povečuje – a počasi. »Problem predstavljajo nekateri prevozniki, ki prog niso zastavili dolgoročno in so neučakani, namesto da bi med seboj uskladili vozne rede in s tem pripomogli boljšim povezavam. Treba je namreč vedeti, da je spreminjanje potovalnih navad, ki so zakoreninjene v nas, dolgotrajen proces. Ko pa se progo enkrat ukine, jo je težko ponovno obuditi,« je povedala sogovornica.

Knjižica na voljo na spletni strani CIPRA

Letos so ukinili tako imenovane proge hop on, hop off v Radovljici, na Pokljuko z Bleda in iz Bohinja ter v Kamniku. A po drugi strani, pravi Jeretova, opažajo interes po podaljšanju veljavnosti voznega reda na določenih območjih, na primer čez Vršič. »Vendar pa samo interes turističnih delavcev, turistov ali domačinov žal ni dovolj, da bi prebil okostenelost odgovornih deležnikov, pa naj bo to prevoznik, občina ali država. Z našim projektom želimo zato dregniti in spodbujati tudi sodelovanje različnih vpletenih, brez katerih dolgoročno ne bo šlo,« je sklenila direktorica CIPRA Slovenija. Knjižica v slovenski in angleški različici je na voljo tudi pri 21 partnerskih organizacijah, v elektronski obliki tudi na njihovih spletnih straneh. Dostopna je tudi prek QR-kode.