Deseterica Albancev namučila Švicarje

Tekma v Lensu med Albanijo in Švico se je začela po notah slednjih. Izbranci selektorja Vladimirja Petkovića so do prvega in edinega zadetka na srečanju prišli že po vsega petih minutah srečanja. Po podaji iz kota se je med strelce vpisal Fabien Schär. Branilec Hoffenheima je izkoristil napako vratarja Etrita Berishe, ki je skočil v prazno, in zadel z glavo.

Albanci so se pozneje nekajkrat podali v bližino kazenskega prostora Švice, a jim je peruti v 36. minuti nekoliko prestrigla izključitev Lorika Cane, ki si je zaradi igranja z roko prislužil drugi rumeni karton in odhod v slačilnico.

Čeprav so Švicarji v nadaljevanju na igrišču imeli številčno premoč, pa le-te v drugem polčasu niso znali unovčiti. To bi se jim kaj kmalu lahko maščevalo v zaključku srečanja. V 87. minuti se je sijajna priložnost za izenačenje ponudila albanskemu vezistu Shkelzenu Gashiju. Član ameriškega kluba Colorado Rapids se je povsem sam znašel pred švicarskim vratarjem Yannom Sommerjem, ki pa je izvrstno posredoval in žogo po strelu odbil v kot.

»Nervozo, ki je bila prisotna na tekmi, smo zelo dobro izkoristili. Mislim, da smo bolje odigrali začetnih 20 minut, kot pa preostanek srečanja. Uvodoma smo diktirali ritem, nato smo dovolili Albaniji, da nas je, četudi je imela le deset mož, napadla. Vseeno smo imeli veliko priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili,« je po tekmi dejal švicarski selektor Petković, medtem ko je njegov stanovski kolega na klopi Albanije, Gianni De Biasi, obžaloval predvsem zgodaj prejeti zadetek.

»Potrebovali smo dober začetek, kar pa se ni zgodilo. Pritisk nam je prišel do živega in prvih 20 minut smo igrali pod našimi zmožnostmi. Ko enkrat prejmeš zadetek, je vse veliko težje. Ključni trenutki tekme so bili gol, rdeči karton – na našo nesrečo pravično dosojeni – in tri zgrešene priložnosti, med katerimi je bila največja prav zadnja. Danes preprosto nismo imeli sreče.«

Velja še omeniti, da se je prvič v zgodovini evropskih prvenstev zgodilo, da sta v nasprotnih moštvih igrala brata. Barve Švicarjev je zastopal 23-letni Granit Xhaka, barve Albancev pa dve leti starejši Taulant Xhaka. »Albanija ima izjemno podporo. Njihovih navijačev je na prvenstvu ogromno. Tekma je bila za mojo družino zelo posebna, saj sta dva brata igrala v nasprotnih ekipah. Bilo je posebno. Morda zame še bolj kot zanj,« je povedal mlajši izmed bratov Xhaka, ki ga s soigralci v naslednjem krogu 15. junija v Parizu čaka obračun proti Romunom.

Zgodovinska zmaga za Wales

Na uvodni tekmi skupine B v Bordeauxu sta se med seboj pomerila debitanta prvenstev stare celine Wales in Slovaška, zelenico pa so boljše volje zapustili Otočani. Do zgodovinske zmage jim je bil v veliko pomoč tudi njihov največji zvezdnik Gareth Bale. Član madridskega Reala je svoj debitantski zadetek na velikih tekmovanjih dosegel po le desetih minutah igre, in sicer po prekršku Patrika Hrošovskya nad Jonathanom Williamsom.

Hitronogi vezist je bil natančen s prostega strela s približno 25 metrov, žogo pa je poslal prek živega zidu in v desno stran slovaških vrat. Za Balea je bil to že 20. reprezentančni gol, svojega prvega pa je, zanimivo, ravno tako dosegel prav proti Slovakom (2006).

Uvodne minute drugega polčasa so pripadle Slovakom, še posebej razigran pa je bil Robert Mak. Nogometaš grškega Paoka je imel največ zaslug, za izenačujoči zadetek svoje ekipe v 61. minuti, potem ko je prodrl v kazenski prostor in podal rezervistu Ondreju Dudi, ki je še slabo minuto pred tem tekmo spremljal z roba igrišča.

Zadetek je prebudil Valižane, ki so prevzeli pobudo in zaigrali napadalneje. Agresivnejši pristop se jim je obrestovala, saj so se v 81. minuti znova znašli v vodstvu. Zmago jim je po podaji Aarona Ramseyja priigral Hal Robson-Kanu. Napadalec je imel pri tem tudi nekaj sreče, saj žoge ni zadel najbolje, a vseeno dovolj dobro, da jo je poslal v nasprotnikovo mrežo.

»Naši navijači so najboljši na svetu in danes so nas v celoti podprli. Ta zmaga je nepozaben in zgodovinski trenutek za našo državo. Ni važno, kdo doseže gol, štejejo le tri točke, ki so našim navijačem dale razlog za veselje. Zdaj je na vrsti Anglija. Prvi del nam je uspel, čakata nas še dva. Še naprej se bomo borili,« je obljubil Gareth Bale.

Berezucki v sodnikovem dodatku razžalostil Angleže

Za derbi dneva je poskrbel obračun med Anglijo in Rusijo na stadionu Velodorme v Marseillu. Druga tekma skupine B je poskrbela za prvi remi na evropskem prvenstvu v Franciji, saj sta se izbrani vrsti razšli z neodločenim izidom 1:1.

Končni izid je precej bolj razžalostil navijače treh levov, ki so bili večji del srečanja boljša reprezentanca na igrišču. Nogometaši selektorja Roya Hodgsona so praktično ves prvi polčas imeli niti igre v svojih nogah, prihajali do polpriložnosti in priložnosti, proti nasprotnikovim vratom pa sprožili kar devet strelov. Kljub temu sta moštvi na odmor odšli ob rezultatu 0:0, kar je precej bolj godilo dotlej skromnim Rusom.

Slednji so v drugi polovici tekme le nastopili samozavestneje in v 63. minuti prek napadalca Fjodora Smolova tudi nevarno zapretili. Angleži so odgovorili sedem minut kasneje, ko je Wayne Rooney sprožil s 14 metrov, vratar Igor Akinfejev pa je žogo odbil v prečko.

A Angleški navijači neizkoriščene priložnosti niso predolgo objokovali. V 73. minuti jih je na noge dvignil Eric Dier, ki je s prostega strela z manj kot 20 metrov žogo poslal pod prečko. To je bil prvi angleški zadetek s prostega strela na velikih tekmovanjih po desetletju, saj je nazadnje to na mundialu leta 2006 uspelo Davidu Beckhamu proti Ekvadorju.

Ko je že kazalo, da se bo po Walesu nocoj zmage veselila tudi druga otoška država, pa je v drugi minuti sodniškega dodatka Ruse z golom in točko razveselil Vasilij Berezucki, ki je najvišje skočil v nasprotnikovem kazenskem prostoru in ugnal nemočnega vratarja Joa Harta.

Angležem tako tudi na svojem devetem nastopu na evropskih prvenstvih tako ni uspelo doseči zmage na uvodni tekmi (4 porazi, 5 remijev).