Albanija – Švica (skupina A), danes ob 15. uri v Lensu

Obeta se tekma z veliko čustvenega naboja. V švicarski reprezentanci je pet igralcev, ki imajo albanske korenine ali pa so se rodili na Kosovu in v Albaniji. Največ emocij bo pri bratih Xhaka, ki sta se rodila v Baslu. Slovitejši in boljši Granit, ki je ravnokar prestopil v sloviti Arsenal, igra za Švico, starejši in po kakovosti slabši Taulant, sicer soigralec Andraža Šporarja v Baslu, pa za Albanijo, potem ko je bil član vseh švicarskih mlajših reprezentančnih selekcij. »Člani moje družine bodo s petimi prsti na eni roki navijali za Švico, s petimi na drugi pa za Albanijo,« je o vroči temi povedal odlični vezist švicarske vrste Granit Xhaka. Velika možnost je, da bosta danes tekmeca prav v dvobojih na sredini igrišča. »Ne bo lahko igrati proti njemu, vendar to je vendarle le nogometna tekma. V življenju so še veliko pomembnejše stvari,« je strasti skušal pomiriti Granit. Ker je Albanija debitantka na evropskih prvenstvih, je favorit Švica, ki je za nameček na šestih medsebojnih tekmah petkrat zmagala in enkrat remizirala. Za razplet bo odločilna dnevna forma alpskega Messija Xerdana Shaqirija, ki je zaradi preigravanj ljubljenec navijačev. Albanci, ki letijo na krilih narodnega ponosa, prekipevajo od optimizma. Velik adut je selektor, 60-letni Italijan Gianni De Biasi, ki je v petih letih poskrbel za uspehe z več discipline in taktike. Je nacionalni heroj, po uvrstitvi na evropsko prvenstvo je prejel albansko državljanstvo in najvišje državno odlikovanje.

Wales – Slovaška (skupina B), danes ob 18. uri v Bordeauxu

Obračun debitantov na evropskih prvenstvih. Wales je na velikem tekmovanju doslej igral le na svetovnem prvenstvu leta 1958 na Švedskem, čeprav je imel sijajne igralce. V tej državi je bil nogomet dolgo časa v senci ragbija. Wales z zlato generacijo stavi na moštveni duh in učinek zvezdnika madridskega Reala Garetha Bala, ki pravi: »Vsa ekipa je pripravljena na velike stvari. Naš slogan je, da smo skupaj še močnejši. Ni razloga za zaskrbljenost, saj smo v ekipi kot bratje.« Ko je leta 2012 selektor postal Chris Coelman, ni kazalo na sanjski razplet. Svoje delo je začel s serijo petih porazov in po porazu s Srbijo z 1:6 razmišljal celo o odstopu. Zdaj ga igralci prosijo, naj ostane, saj se mu po EP izteče pogodba. Tudi Slovaška na čelu z zvezdnikom Napolija Marekom Hamšikom, ki je v življenjski formi, stavi na moštveni duh, potem ko so bili odlični v kvalifikacijski skupini, v kateri so premagali tudi Španijo in prehiteli Ukrajino. Selektor Jan Kozak je izjemen motivator, obenem pa nogometni fanatik. Ko se je pri 22 letih poročil, je bil obred že ob deveti uri zjutraj, da je dve uri pozneje lahko igral tekmo za Košice. Po zmagi z 2:1 proti Trenčinu je na svatbo povabil vse udeležence tekme – tudi sodnike. Tekmo bo pozorno spremljal slovenski selektor Srečko Katanec, saj bo Slovaška tekmec v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji.

Anglija – Rusija (skupina B), danes ob 21. uri v Marseillu

Tekma visokega tveganja, zato ima policija že polne rok dela v pristaniškem mestu, ki že tako slovi po kriminalu. V sredozemsko luko so se zgrnili angleški in ruski huligani, ki drug drugemu grozijo in so razgrajali že dva dni pred tekmo. Prišlo naj bi kar 70.000 angleških navijačev, velika večina med njimi brez vstopnic. Dva tisoč jih je že dobilo prepoved vstopa v Francijo. Pred vsakim velikim tekmovanjem so pričakovanja Angležev velika, nato pa razočarajo. Potem ko so v kvalifikacijski skupini, v kateri je bila tudi Slovenija, zmagali na vseh desetih tekmah, dajejo vtis, da bi lahko naredili nekaj velikega. »Na turnirskem sistemu tekmovanja pridejo ključni trenutki, ki jih moraš izkoristiti. Ni dovolj le igrati dobro, ampak biti na pravem mestu. Če bomo to naredili, lahko pridemo zelo daleč,« pravi vratar Anglije Joe Hart. Adut Rusije je v tem, da jedro reprezentance sestavljajo igralci klubov CSKA in Zenit.

Turčija – Hrvaška (skupina D), jutri ob 15. uri v Parizu

Na Hrvaškem vlada prepričanje, da je sedanja generacija celo boljša od tiste, ki je leta 1998 na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila bronasto kolajno. Čeprav so za Hrvaško burne kvalifikacije, v katerih je prišlo do selektorske menjave Kovača s Čačićem, navijači upajo celo na naslov evropskega prvaka, saj imajo izjemno ustvarjalno zvezno vrsto. »Kot narod smo nerealni. Najprej se moramo prebiti iz skupine v izločilne boje. Šele nato se bomo lahko začeli pogovarjati, kakšen je naš domet,« strasti umirja obrambni igralec Hrvaške Vedran Čorluka. Hrvati še niso preboleli, da so jih Turki izločili v četrtfinalu na evropskem prvenstvu leta 2008 po streljanju enajstmetrovk, čeprav so v predzadnji minuti podaljška povedli z 1:0. »Bolečine iz leta 2008 lahko izniči le naslov evropskega prvaka,« je dodal Čorluka. Turki so se uvrstili na evropsko prvenstvo skozi stranska vrata kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca, potem ko so kvalifikacije začeli s tremi porazi in so bili že odpisani. Turki na generalki v Ljubljani proti Sloveniji kljub zmagi z 1:0 niso blesteli. Z golom iz prekinitve so dokazali, da s v tem elementu igre med najnevarnejšimi ekipami EP. Adut Turčije so izkušnje selektorja Fatiha Terima, ki je v tej vlogi že tretjič in ekipo vodi z vojaško disciplino. Obnaša se v slogu vzdevka Imperator, ki si ga je nadel kar sam.

Poljska – Severna Irska (skupina C), jutri ob 18. uri v Nici

Poljska je v dveh nastopih še brez zmage na evropskih prvenstvih. Blestela je v kvalifikacijah, v katerih je bila s 33 goli najučinkovitejša reprezentanca, velike težave pa ima s trdnostjo v obrambi. Reprezentanco Poljske pooseblja stroj za gole Robert Lewandowski, nato pa dolgo časa ni nič. Lewandowski v Franciji prekipeva od energije: zjutraj igra golf, dopoldne sodeluje na medijskih in promocijskih obveznostih, zvečer pa trenira. »To je veliko bolje kot biti v sobi 24 ur. Golf je dobrodošel tudi za sprehod,« je pojasnil Robert Lewandowski. »Zmaga na uvodni tekmi ne prinaša le treh točk, ampak še obilico samozavesti. Poraz na prvi tekmi te pahne na rob izpada,« meni vezist Poljske Piotr Zielinski. Adut Severne Irske, ki prvič igra na EP, je v tem, da se prilagaja okoliščinam na igrišču in lahko spreminja sisteme igre.

Nemčija – Ukrajina (skupina C), jutri ob 21. uri v Lillu

Čeprav je Nemčija svetovni prvak, ne vzbuja posebnega strahospoštovanja. »Uspešni bomo le, če bomo na visoki ravni v obrambi, se veliko gibali po igrišču in dobro organizirali napade,« napoveduje nemški selektor Joachim Low, ki je bil na hudem udaru medijev po porazih na letošnjih prijateljskih tekmah z Anglijo in Slovaško na domačih tleh. Ukrajina je bila krvnik Slovenije v dodatnih kvalifikacijah, sicer pa je njeno pravilo, da je najboljši napad obramba. »Kakšen bo izkupiček proti Nemčiji, bo odvisno od našega učinka v obrambi,« tekmo napoveduje prvi zvezdnik Ukrajine Jevhen Konopljanka.