O razlogih, da naši niso šli naprej, je bilo veliko napisano. Večina novinarjev je za slabe rezultate obtožila selektorja Srečka Katanca, ki v odločilnih tekmah ni znal najti ne prave postave, ne prave strategije, ne prave igre. Naša reprezentanca na tekmah deluje nemočno, igralci izredno težko dosežejo gol, čeprav Katanec na vsaki tekmi preizkusi kakega novega napadalca. Pa ne bomo šli v podrobnosti. Naš selektor bo ostal na svojem položaju, tudi če mu ne bo uspelo na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji. Še več, ostal bo, če izgubi z Malto, in ostal bi, tudi če ne bi premagal Gibraltarja. Če malce pretiravamo, bi verjetno ostal, tudi če bi izgubil s kombinirano žensko-moško ekipo Dnevnika. Pravzaprav je samo ena možnost, da odide. Če bo predsedniku naše nogometne organizacije Aleksandru Čeferinu uspelo postati predsednik Uefe – evropske nogometne organizacije. Srečko Katanec je namreč že namignil, da bo odšel za njim v Evropo. Kam natančno, ni povedal, a sliši se, kot da bi lahko postal strokovni sodelavec ali pa svetovalec za nogometno igro kot tako.

Ali pa kar koli drugega. Dejstvo je, da bi Čeferinova zmaga in ustoličenje na položaju predsednika Uefe prinesla naši državi mnoge koristi. Saj si predstavljate selitev kopice novih evronogometnih birokratov v Evropo, natančneje v Švico, v nogometno centralo v Nyon, v majhno mesto (19.000 prebivalcev) na meji s Francijo. Jasno, nova delovna mesta, po drugi strani pa tudi nova razporeditev sil na sedežu naše nogometne zveze. Si po morebitni Čeferinovi selitvi sploh lahko dovolj plastično predstavljamo boj za njegovo dediščino? Kdo od pomembnih Slovencev si ne bi želel biti na tem položaju, ki prinaša, če drugega ne, svetovno slavo. Morda ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pred leti kandidiral za prvega človeka evropske rokometne organizacije in presenetljivo pogorel? Ali pa morda Boris Popovič, koprski župan, ki se je lani začel intenzivno ukvarjati z nogometom in na koncu s svojim Koprom celo ostal v prvi ligi? Ne gre pozabiti na brata Vuk, ki na sebi lasten način vodita tako občino Zavrč kot nogometni klub Zavrč. Bosta šla v igro? Zakaj pa ne. Tukaj je seveda tudi poslanec Jani Möderndorfer, ki svoje delo v različnih strankah državnega zbora zvečer dopolnjuje kot predsednik bogatega in razmeroma neuspešnega košarkarskega kluba Olimpija.

Bitka za predsednika najpomembnejše športne zveze v naših krajih utegne biti zanimiva. Če bo seveda Aleksander Čeferin napredoval v evropskega predsednika. Za Slovence je njegova kandidatura celo veliko zanimivejša kot letošnje evropsko prvenstvo. Navsezadnje gre za pozicijo, za predsedniški položaj, ki je v marsičem podobna papeškemu in podobno vplivna. Konklave bo 14. septembra in v interesu naših navijačev je, da takrat beli dim naznani: imamo predsednika, imamo Aleksandra Čeferina.