Nezadovoljstvo s prehrano v enem od azilnih nastanitvenih centrov v Düsseldorfu naj bi enega od stanovalcev spodbudilo k temu, da je z žganjem polil vzmetnico in jo sežgal, z njo vred pa tudi vso halo nastanitvenega centra, v kateri je bilo v tistem trenutku 130 ljudi. Na srečo so jo vsi odnesli brez večjih poškodb.

Čeprav še ni povsem jasno, zakaj je 26-letnik iz Severne Afrike zanetil požar, je iz poročanja prič, pojasnil preiskovalcev in izjav predstavnikov Rdečega križa, ki skrbijo za nastanitveni center, razumeti, da je bil povod za požig povezan s hrano. Spor naj bi izbruhnil med kosilom. Del muslimanov, ki se ne drži ramadanskih pravil o prepovedi uživanja hrane čez dan, naj bi bil nezadovoljen z velikostjo porcije hrane med kosilom, zaradi česar so se pritožili, nato pa je med stanovalci izbruhnil spor. Policisti zato motiv za požig iščejo v tej smeri. Predstavniki Rdečega križa, ki so bili med kosilom v nastanitvenem centru, pa so tožilcem pojasnili, da so se stanovalci sprli zaradi nespoštovanja ramadanskih pravil. Spor naj bi torej izbruhnil med tistimi, ki spoštujejo post, in tistimi, ki ga ne. V nastanitvenem centru so sicer med ramadanom uvedli dodatni obrok hrane ob 22. uri za tiste, ki post spoštujejo. V Rdečem križu so bili ob požigu izjemno pretreseni in razočarani.

Incidenti so se kopičili

Čeprav je bilo med požarom v sejemski stavbi, ki so jo začasno preoblikovali v azilni nastanitveni center, 130 ljudi, so jo na srečo vsi odnesli brez težjih poškodb. Kakšnih 30 stanovalcev in oskrbnikov je bilo izpostavljenih dimu, lažje pa se je med gašenjem požara poškodoval tudi eden od gasilcev. Stavbo je požar tako uničil, da so jo po dolgotrajnem gašenju požara začeli rušiti. Zgorelo je praktično vse. Iz stavbe jim je uspelo rešiti le ljudi in nekaj osebnih predmetov. Po prvih ocenah je nastalo za okoli deset milijonov evrov škode.

Policija je zaradi suma povzročitve požiga aretirala dva posameznika, oba iz Severne Afrike, skupaj pa zaslišuje osmerico stanovalcev centra, ki so v centru že prej povzročali težave. Oba glavna osumljenca naj bi se, da bi pridobila azilno zaščito, izdajala za Sirca. Policija je v nastanitvenem centru v preteklosti že večkrat posredovala zaradi manjših požigov, groženj s požigi in drugih prestopkov. Po nekaterih informacijah naj bi glavni osumljenec s požigom pred samim dejanjem tudi grozil. Enega od članov skupine povezujejo s tatvinami in preprodajo prepovedanih drog v mestu. Düsseldorfska policija je sicer že nekaj časa bolj pozorna na gibanje in dejavnosti migrantov iz severnoafriških držav, ki jih povezujejo s tatvinami in preprodajo drog v mestu. Notranji minister Severnega Porenja - Vestfalije Ralf Jäger je po požigu potožil, da imajo pri vračanju migrantov, ki ne dobijo azilne zaščite, v izvorne države velike težave. Še posebno naj bi bil nekooperativen Maroko.

Večinoma so na delu skrajneži

Tovrstni požigi so v azilnih nastanitvenih centrih v Nemčiji izjemno redki. Nedavno je 26-letni sirski begunec v nastanitvenem centru v večstanovanjski hiši v bližini Mainza zanetil požar v kleti, razbil eno od oken in na stavbo narisal kljukasti križ. Policija je zato sprva sumila, da za požigom stojijo desni skrajneži, a izjave prič so jih privedle do 26-letnika. Slednji je dejanje nazadnje priznal, kot motiv pa navedel slabe nastanitvene razmere in brezperspektivnost. Za večino požigov v nastanitvenih centrih so odgovorni skrajneži, pogosto pa nastanitvene centre požgejo, še preden dežele v njih organizirajo oskrbo migrantov in beguncev. Nekaj manj kot 300 moških iz Sirije, Iraka, Afganistana in severnoafriških držav, ki so živeli v uničenem nastanitvenem centru, bodo zdaj preselili v bližnjo stavbo.