Po dveh prepričljivih zmagah Golden Stata se je marsikdo spraševal, če je finale že odločen in da bo letos pravzaprav veliko razočaranje, ker je Cleveland deloval tako nebogljen. A selitev na vzhod je očitno konjenikom dobro dela, saj so v domačem okolju bojevnikom vrnili udarec s podobno mero.

Vse od prve minute tretje tekme je bilo jasno, da se pri Clevelandu dobro zavedajo, da je tokrat ogromno na kocki, saj bi bil v primeru poraza finale odločen, in v takšnem slogu so tudi igrali. Prvo finalno srečanje v svoji dvorani Quicken Loans Areni so konjeniki odprli z devetimi zaporednimi točkami, nekaj minut kasneje pa vodili že s 30:10. Glede na to, da je Golden State na prvih dveh tekmah Cleveland porazih s skupno razliko 48 točk, se je zdelo, kot da sta tokrat na parketu povsem drugi moštvi. Do konca prvega polčasa je sicer gostom uspelo znižati zaostanek na zgolj osem točk (51:43), a kaj ko so domači nadaljevanje tekme znova odprli z delnim izidom 7:0, do konca tretje četrtine pa aktualnim prvakom znova ušli na 20 točk prednosti (89: 69) in tretja finalna tekma je bila bolj ali manj odločena. V zadnjih 12 minutah so konjeniki prednost uspel povečati še za 10 točk in slavili s 120:90 ter vsem dvomljivcem poslali sporočilo, da so jih morda prehitro odpisali.

Prvo ime srečanja je bil tokrat dosedanji dolžnik v finalu, LeBron James, ki je tekmo končal z 32 točkami (met iz igre 14/26), 11 skoki in šestimi podajami, veliko pomoč pa je imel tudi v Kyrieju Irvingu (30 točk, 8 podaj) in J.R. Smithu (20 točk, trojke 5/10). Cleveland je sinoči igral brez poškodovanega Kevina Lova, ki je na drugi tekmi dobil udarec v glavo, a kot že nekajkrat v tej sezoni se je izkazalo, da njegova odsotnost za prvake vzhoda ne pomeni nujno slabe novice, saj so brez njega skoraj bolj uspešni.

Precej slabšo sliko kaže pogled na statistiko ključnih igralcev Golden Stata. Dvakratni zaporedni MVP rednega dela Steph Curry je dosegel 19 točk (met 6/13) ter ob zgolj treh podajah imel kar šest izgubljenih žog. Klay Thompson je imel še slabši strelski večer, saj je zadel le štiri od 13 poskusov (trojke 1/7) in srečanje končal z le 10 točkami, razočaral pa je tudi Draymond Green (6 točk).

Kerr: Igrali smo premehko

Strateg aktualnih prvakov Steve Kerr tokrat ni imel veliko razlogov za dobro voljo. »Nocoj nismo bili pripravljeni na igro. Že takoj na začetku tekme nam je nasprotnik zadal močan udarec, po katerem se je bilo težko pobrati. Izgubljali smo žoge kot nori. Mehko, izjemno mehko smo vstopili v tekmo, kar je Cleveland izkoristil in vsilil svoj ritem,« je po tekmi dejal Kerr. Precej bolj prešerne volje je bil na drugi strani trener konjenikov Tyronn Lue: »Zadnja dva dneva smo se veliko pogovarjali o vloženem trudu, da moramo biti zelo agresivni in igrati bolj trdo, bolj fizično, in tokrat smo to prikazali tudi na parketu. Ko igramo tako, nas je zelo težko premagati. In vemo tudi, da nismo zadovoljni zgolj s to eno zmago v finalu. Že v petek moramo igrati še bolje in mislim, da so fantje na to pripravljeni.«

»Ko ekipa igra slabo, si zasluži kritike. Tako trener kot igralci. Vedno govorim soigralcem, da smo zato dobro plačani. Nismo plačani zgolj zato, da mečemo na koš vsak dan. Plačani smo zato, ker bomo deležni številnih kritik in tokrat si jih zaslužimo,« pa je po porazu povedal Curry ter dodal: »Razočaran sem, ker tokrat nisem storil ničesar, da bi pomagal svoji ekipi zmagati. Ne gre za to, da nisem izpolnil določenih pričakovanj javnosti, saj gre na koncu za pričakovanja, ki jih imam sam do sebe in tokrat jih nisem zadovoljil. V prihodnje moram biti boljši.«

Četrta tekma finala bo v noči s petka na soboto ob 3. uri zjutraj po slovenskem času.