Čeprav še pred dnevi ni kazalo na to, bo letošnji finale košarkarske lige NBA ponovitev lanskega. Medtem ko na vzhodu Cleveland ni imel večji težav, saj je Detroit in Atlanto odpravil s 4:0 v zmagah, Toronto pa s 4:2, je bilo drugače pri aktualnih prvakih Golden State. Moštvo iz Oaklanda je sicer Houston in Portland v prvih dveh krogih odpravilo rutinsko s po 4:1, zataknilo pa se je v konferenčnem finalu, kjer je Oklahoma City vodila s 3:1, a so nato Steph Curry in druščina šele kot deseto moštvo v zgodovini končnice splezali iz tako globoke luknje.

Najbolj zaslužen za odlično sezona Clevelanda je seveda LeBron James, ki bo zaigral že v šestem zaporednem finalu. A tokrat bo eden najboljših posameznikov v ligi NBA imel pravo pomoč, saj sta Kyrie Irving in Kevin Love zdrava, medtem ko lani Jamesu v boju z Golden Statom nista bila v pomoč. Do šampionskih prstanov bo moštvo iz Ohia poskušal spraviti Tyronn Lue, ki je sredi sezone na trenerskem stolčku zamenjal Davida Blatta.

Mesto Cleveland na zmago v kateri od profesionalnih lig čaka že debelih 52 let, od leta 1964, ko so v ameriškem nogometu do lovorike prišli Brownsi. Od mest v Severni Ameriki, ki imajo profesionalno moštvo, imata daljši suši le še Ottawa (89 let) in San Diego (53). Omenjeni podatek bo Jamesa in soigralce še dodatno motiviral, kajpak pa se nanj požvižgajo pri Golden Statu, ki je dokazal, da lani ni bil le muha enodnevnica. Moštvo je pod vodstvom trenerja Steva Kerra (prvih 43 tekem v sezoni je zaradi težav s hrbtenico vodil njegov pomočnik Luke Walton, ki bo naslednje leto vodil LA Lakers) s 73 zmagami in le devetimi porazi postavilo nov rekord v rednem delu lige NBA, v finalu zahodne konference pa dokazalo, da lahko zmaguje tudi pod hudim pritiskom. V kolikor bosta roki Stepha Curryja in Klaya Thompsona dobro naravnani, je Golden State praktično nezaustavljiv. In če k temu dodamo še dejstvo, da Andre Iguodala v obrambi na LeBronu Jamesu že vrsto let opravlja odlično delo, se zdi, da rahla vloga favorita, tudi zavoljo prednosti domačega terena, vseeno pripada aktualnim prvakom.