Sobe z zgodbami Pr' Gavedarjo iz Podkorena so ena prvih slovenskih turističnih namestitev, ki so za trajnostni razvoj v turizmu prejele prestižni cetrifikat travelife. »Smo edini imetniki certifikata v kategoriji kulturna dediščina v Sloveniji. Tudi v Evropi jih ni veliko,« se je pohvalila lastnica nagrajenega objekta Martina Gregori. Hiša, v kateri so danes štiri sobe in en apartma, v vasi stoji že dobrih sto let in zagotavlja bivališče že četrti generaciji družine Gregori, ki se po domače imenujejo Gavedarjevi. Včasih je skupaj s hlevom in vrtom tvorila kmetijo, ob stoti obletnici pa je po prenovi dobila posebno podobo. Zgodbe družine in gostov, ki so v hiši počitnikovali že davnega leta 1953, pripovedujejo unikatni kosi pohištva, ki so na domačijo prihajali kot dota obeh babic ob poroki, tudi po prenovi pa so lastniki na stenah pustili stenske poslikave, ki so jih gostje občudovali že v prejšnjem stoletju. Zgodbe so vtisnjene tudi v unikaten tekstil.

A zgolj z lepo podobo sob omenjenega certifikata Gregorijevi za svojo domačijo ne bi dobili. Za pridobitev prestižnega znaka travelife so Sobe z zgodbo Pr’ Gavedarjo morale izpolnjevati kar 150 trajnostnih kriterijev, ki pokrivajo tako okoljsko področje, kot je zmanjševanje porabe energije, vode in kemikalij, kot tudi socialna področja, kamor spadajo dobrobit zaposlenih, sodelovanje z lokalno skupnostjo, zaščita človekovih in otrokovih pravic ter področje ohranjanja kulturne dediščine. »Da smo zbrali vsa dokazila, smo potrebovali dobrega pol leta,« nam je zaupala Maja Zupan, ki v hiši skrbi za dobro počutje gostov.

Vsebina skodelice kave ni naključna

Kaj vse v tej domačiji delajo drugače, kot smo vajeni od drugod? Že pri prenovi in opremi so uporabljali le naravne materiale. Za ogrevanje uporabljajo odpadno energijo iz sosednje industrije in biomaso, šamponi in mila so ekološka. Tudi sobe in druge prostore čistijo zgolj z ekološkimi čistili, največkrat uporabljeno takšno čistilo je kar jabolčni kis. Prtički, ki jih gostje uporabljajo pri zajtrku z domačega vrta in bližnje ekološke kmetije, pa so reciklirani iz odpadnih tetrapakov. Njihove usmerjenosti ne zanika niti skodelica jutranje kave, opozarja Gregorijeva, ki je prepričana, da bi se vsi ljubitelji tega toplega napitka morali vprašati, od kod prihaja. »Izvor kave je zelo pomemben, saj lahko zagotavlja kmetom, ki jo proizvajajo, normalno življenje ali pa propad. Ker smo v sobah z zgodbo Pr’ Gavedarjo usmerjeni v trajnostni razvoj in ker želimo hoditi po poti družbene odgovornosti in pravičnosti, smo se odločili, da našim gostom poleg lokalnega in bio zajtrka ponudimo tudi pravično kavo, čaj in rjavi sladkor s certifikatom pravične trgovine fair trade.«

Pozorni tudi na dogajanje pred svojim pragom

Čeprav omenjeni certifikat v naši državi med počitnikarji ni tako dobro poznan, pa so tuji turisti nanj zelo pozorni. »Predvsem v Angliji veliko stavijo nanj. Nekateri turisti na primer iščejo počitniške namestitve zgolj znotraj ponudnikov, ki so si pridobili to priznanje,« pravi Zupanova. Tudi sicer največ gostov sob z zgodbami, več kot polovica po ocenah Zupanove, prihaja iz tujine. »Največ je nemško govorečih,« dodaja. Ob tem pa Gregorijevi sodelujejo tudi z domačini. Z lokalno skupnostjo se dogovarjajo o potrebah, željah in usmeritvah turizma, ponujajo zaposlitve lokalnemu prebivalstvu ter pomoč pri prireditvah.

Na to prestižno priznanje ponudnika turističnih zmogljivosti v svoji občini pa so ponosni tudi v Turizmu Kranjska Gora. Kot poudarjajo, to potrjuje pravo smer njihovega razvoja in kakovostno delo na področju trajnostnega razvoja v Kranjski Gori in v vsej Sloveniji.