Zaradi muhastega vremena je sezona lisičk letos nekoliko v zaostanku, redki gobarji so z njimi že imeli srečo, na tržnice pa so jih že prinesli iz Istre in drugih nekoliko toplejših krajev. Rastejo od junija do oktobra v listnatih in iglastih gozdovih ter so za nabiranje varne gobe, saj jih je zaradi značilnih arome, oblike in barve precej težko zamenjati s katerimi drugimi. Prav zaradi prijetne arome lisičke sodijo med najbolj cenjene gobe, nekateri trdijo, da so celo precenjene. V vsakem primeru gre za zelo okusne in vsestransko uporabne gobe, poznavalci pravijo le, da jih ni smiselno sušiti. Kdor želi njihov okus karseda čist, jih bo samo popražil na oljčnem olju ali maslu, jih rahlo osolil in ponudil s popečenim kruhom, kot radi počnejo Francozi. Za še čistejšo aromo je treba lisičke zaužiti sveže, morda marinirane, kot predlaga eden od današnjih receptov. Seveda so odlične tudi z umešanimi jajci, lahko pa jih kombiniramo z drugimi sezonskimi dobrotami. Krasno se ujamejo s stročjim fižolom, za vrhunski posladek pa dodamo še pečen mladi krompir kresnik, ki so ga že polne tržnice…