Dobrih 13 milijonov Italijanov se je v nedeljo odpravilo na lokalne volitve, na katerih so bile oči uprte zlasti v nekatera večja mesta, še posebno pa Rim, ki je brez župana že več kot sedem mesecev, potem ko je Ignazia Marina spodnesla afera z mafijskimi povezavami in trošenjem javnega denarja za razkošne gostije. Župane in svetnike so izbirali še v 26 glavnih mest provinc, med drugim v Bologni, Cagliariju, Milanu, Neaplju in Turu, vsega skupaj pa v 1342 občinah. Večinoma do končne odločitve ni prišlo, zato se bo sosedska politična slika razjasnila šele v drugem krogu čez dva tedna.

V Rimu najbolje kaže odvetnici Virginii Raggi iz gibanja Petih zvezd, ki je v kampanji izkoristila nezadovoljstvo Rimljanov z mnogimi korupcijskimi škandali. Prejela je dobrih 35 odstotkov glasov, njen nasprotnik pa bo Roberto Giachetti, kandidat Demokratske stranke (PD) premierja Mattea Renzija, ki je po preštetju velike večine glasov prejel slabo četrtino glasov volilcev.

Tokratne volitve veljajo za preizkus podpore premierju Renziju. Zmaga PD v Rimu in drugih pomembnejših mestih bi pomenila potrditev za Renzijevo vlado, ki ji zaradi bančne krize, stagnirajočega gospodarstva, ponovnega porasta migracijskega toka ter mnogih škandalov podpora med volilci pada. Renzi je po objavi prvih rezultatov priznal, da ni najbolj navdušen nad izidi, še posebno v Neaplju, kjer se PD s svojo kandidatko Valerio Valente sploh ni prebila v drugi krog. V njem se bo tako neodvisni kandidat, trenutni župan Luigi di Magistris, pomeril s kandidatom desne sredine Giannijem Lettierijem.

PD se prav tako ni najbolje odrezala v drugih večjih mestih, kot so Torino, Bologna in Milano, kjer bodo morali trenutni župani iz PD v drugem krogu braniti položaje pred konservativnimi kandidati ali kandidati populističnega gibanja Pet zvezd.

Župana so izbirali tudi v Trstu, kjer je slovenska manjšina upala na še en mandat sedanjega levosredinskega Roberta Cosolinija, a ga je v prvem krogu za kakšnih 11.000 glasov prehitel desnosredinski kandidat, bivši župan Roberto Dipiazza. Ta je Trstu županoval že med letoma 2001 in 2011, leta 2006 pa je bil tudi med kandidati za predsednika italijanske republike in je na glasovanju v parlamentu prejel tri glasove poslancev. sta, de