Potem ko slovenska nogometna reprezentanca tudi na tretji tekmi zapored ni dosegla gola – na štirih preizkušnjah v letošnjem koledarskem letu je zadela le enkrat na prvi tekmi proti Makedoniji –, je moral selektor Srečko Katanec odgovarjati tudi na vprašanja o morebitni odstavitvi. Ko je proti koncu maja vse bolj postajalo jasno, da 70-letni Edy Reja ne bo nadaljeval dela na klopi italijanskega prvoligaša Atalante, so se okrepile govorice, da bo sin slovenskih staršev iz Ločnika pri Gorici postal selektor Slovenije ali Nigerije. Najbolj konkretna je bila italijanska nacionalna televizija RAI, ki je na teletekstu zapisala, da bo Reja v začetku tega tedna tudi uradno postal selektor Slovenije.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je prek tiskovnega predstavnika Matjaža Krajnika sporočil, da je za novico o Reji na slovenski klopi izvedel iz medijev. Pravi, da je bil ob novici presenečen, in odločno zatrjuje, da ni v njej nobene resnice. Katanca namigovanja o zamenjavi z Rejo niso vznemirila, ampak je bil za začetek celo iskriv. »Slišal sem se z Edyjem, povabil sem ga, naj pride in prevzame moje mesto, če želi. Predsednik Čeferin o tem ne ve nič,« se je pošalil Srečko Katanec in resno zatrdil, da je za novico izvedel šele po tekmi v Stožicah od novinarjev. »Z menjavo nimam težav. Nisem kruhoborec. Če NZS meni, da ima boljšega človeka, naj ga pripelje. Z mojim umikom ne bodo imeli težav,« je bil jasen Katanec, ki je misli je že usmeril v jesen in začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji.

Reja spada med najbolj izkušene italijanske trenerje, ki je v 36 let dolgi karieri vodil kar 25 klubov. V tujini je deloval le pol leta v splitskem Hajduku. O Reji kot selektorju Slovenije so se že večkrat pojavile špekulacije. Prvič leta 2009, ko je bil selektor Matjaž Kek, drugič konec leta 2013, ko je zaradi neuspehov moral oditi Slaviša Stojanović in ga je nasledil prav Katanec. Reja je tedaj zatrdil, da ni bilo uradnih stikov z NZS, urbana legenda pa pravi, da zanj po različnih kanalih občasno lobirajo tudi znani vinarji iz Brd, ki so njegovi prijatelji, obenem pa veliki nogometni navdušenci in marsikdo med njimi tudi dober igralec nogometa. Navsezadnje je Marjan Simčič predsednik tretjeligaša iz Brd, ki se trenutno v dodatnih kvalifikacijah bori z Beltinci za napredovanje v drugo ligo. Reja je imel v Sloveniji vedno tudi podporo dela medijev. H govoricam o morebitni zamenjavi na mestu selektorja Slovenije je malo pripomogel tudi Katanec sam, ko je dejal: »Če gre Čeferin na Uefo za predsednika, grem tudi jaz.« Če bi se NZS vendarle odločila za zamenjavo, bi prednost pred Rejo verjetno dobil nekdanji selektor vrste do 21 let Tomaž Kavčič, ki je trenutno na Kitajskem.