V intervjuju, ki ga je v nedeljo objavil časnik Die Welt, je vodja stranke AfD Frauke Petry vezista Arsenala in nekdanjega nogometaša Reala iz Madrida obtožila, da daje slab zgled nemški mladini. »Velika škoda je, da nekdo, kot je Mesut Özil, s katerim se identificira tako veliko otrok in najstnikov, ne prepeva nemške himne,« je povedala Petryjeva in ga med drugim obtožil tudi dvoličnosti. Kot je dejala, jo je močno zmotila nogometaševa fotografija na družbenem omrežju, ki prikazuje njegov obisk Meke.

»Ne živi v skladu z zakoni šarie, Ženske, s katerimi se druži, niso prekrite. Človek se zato vpraša, ali je želel s fotografijo javnosti poslati politično sporočilo,« je 27-letnika turških korenin obtožila političarka in med drugim tudi dejala, da je islam neustaven in da je težko povleči ločnico med islamisti in muslimani.

Özil pa še zdaleč ni edini nemški reprezentant tujega porekla, ki se je v zadnjih dneh znašel na tnalu populistične AfD. Veliko prahu je dvignil tudi njihov član Alexander Gauland, ki je napadel Jeroma Boatenga, čigar oče je Ganec. Gauland je namreč dejal, da si večina Nemcev Boatenga ne bi želela za soseda, zaradi česar si je prislužil celo kritiko tiskovnega predstavnika nemške kanclerke Angele Merkel, ki je izjavo označil kot zlonamerno in žalostno.

V obrambo reprezentantoma je stopil tudi prvi mož Nemške nogometne zveze (DFB) Reinhard Grindel in povedal, da raznolikost v izbrani vrsti DFB pozdravlja. »Val sočutja do Mesuta Özila in Jeroma Boatenga je dober pokazatelj, da celotna družba nemško reprezentanco dojema kot uspešen zgled integracije,« je dejal Grindel in še pripomnil: »Na milijone Nemcev je ponosnih na nemško reprezentanco, zato ker je takšna, kot je. Sestavljajo jo ljudje z migrantskim ozadjem. Kar šteje, ni njihovo poreklo ali vera, temveč njihove predstave na igrišču.«